2018-02-25 18:37:44
Φωτογραφία για «Βάση» Αμερικανών με μη επανδρωμένα η 110 Πτέρυγα Μάχης – Δεκάδες αξιωματικοί για μήνες στη Λάρισα
Του Βαγγέλη Κακάρα

Το πρώτο τεστ για την ενδεχόμενη αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα ως «βάση» του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτελέσει «άσκηση συνεκπαίδευσης» Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτικών.

Δεκάδες αξιωματικοί και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα αφιχθούν στη Λάρισα, στις αρχές Μαρτίου, με την 110 ΠΜ να αποτελεί – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- βάση τους για το επόμενο εξάμηνο.

Εξελιγμένα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ( MQ-1) και  MQ-9) που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Η εξέλιξη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικάνων αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους.


Επιθεώρηση ενταγμένη στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για δημιουργία πρόσθετων «βάσεων» υποστήριξης στην περιοχή, με αφορμή και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό επίσης και με τη στάση της Τουρκίας.

Με την 110 ΠΜ να κρίνεται θετικά, καθώς διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα όπως οι «χηρεύουσες» υποδομές που προέκυψαν από την απόσυρση αεροσκαφών ή και τη μετεγκατάσταση Μοιρών.

Να διευκρινιστεί πως η ενδεχόμενη αξιοποίηση της 110 ΠΜ από το ΝΑΤΟ θεωρείται θετική εξέλιξη και για την ελληνική ΠΑ (όπως και για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ). Η 110 ΠΜ διαθέτει το πλεονέκτημα της γειτνίασης με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αλλά σήμερα φιλοξενεί μόνο την 337 Μοίρα με αεροσκάφη  F-16 Block 52+.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και την απόσυρση και των ιστορικών RF-4E Phantom II και την αναστολή λειτουργίας της 348 ΜΤΑ στη Λάρισα, έγινε μια προσπάθεια «ενίσχυσης» της 110 ΠΜ, με τη μεταστάθμευση του «Πήγασου» από το Ακτιο, της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα οποία επιχειρούν σήμερα από τη Λάρισα.

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ

Δεκάδες στελέχη και προσωπικό Μοίρας μη επανδρωμένων των ΗΠΑ θα απαρτίζουν την αποστολή που θα βρεθεί στη Λάρισα τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η αμερικάνικη αποστολή στη Λάρισα θα διαθέτει και τα εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη  MQ-1 και  MQ-9 με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Ελευθερία» ( Βαγγέλης Κακάρας)

Πηγή: https://www.onlarissa.gr/2018/02/25/vasi-amerikanon-mi-epandromena-110-pteryga-machis-dekades-axiomatiki-gia-mines-sti-larisa/
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ