2018-02-26 07:31:55
Φωτογραφία για «Βουνό» οφειλών ύψους 2,63 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Εκατοντάδες χιλιάδες χρωστούν και δεν πληρώνουν στην εφορία τον ΕΝΦΙΑ μιας

ολόκληρης χρονιάς - Μόνο τη διετία 2016-2017 επωμίστηκαν επιπλέον χρέος 1,81 δισ. ευρώΤην οικονομική δυσπραγία των ιδιοκτητών ακινήτων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες χρωστούν και δεν πληρώνουν στην εφορία τον ΕΝΦΙΑ μιας ολόκληρης χρονιάς.

Από τη στιγμή που ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν συνδέεται άμεσα με το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά με την αξία της ακίνητης περιουσίας που δηλώνουν 7.397.711 ιδιοκτήτες, εκ των πραγμάτων επιβάλλεται φόρος περίπου 3,2 δισ. ευρώ ετησίως με στόχο να εισπραχθούν τελικά από το κράτος τα 2,65 δισ. ευρώ. Αυτομάτως, όπως είναι σχεδιασμένος ο φόρος, δημιουργεί στους ιδιοκτήτες χρέος ύψους 450 εκατ. ευρώ που δεν αποπληρώνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο η ανάλυση των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια ζωής του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα φόρο ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Δηλαδή αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα κατά μέσο όρο 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εκ των υστέρων όμως και σταδιακά, με ρυθμίσεις χρεών και κατασχέσεις που επέβαλε, το Δημόσιο μπόρεσε και εισέπραξε εκπρόθεσμα και άλλα 650 εκατ. ευρώ από τις οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ