2018-02-26 23:00:06
Φωτογραφία για Τρία μήλα την ημέρα, για βαθιές ανάσες
Δε φαντάζεστε πόσο καλό κάνει στην υγεία μας η κατανάλωση τριών μήλων τη μέρα, ιδίως αν είμαστε καπνιστές.

Θυμάστε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»; Νέες έρευνες έρχονται όχι μόνο να επιβεβαιώσουν αλλά και να επαυξήσουν αυτό το ρητό. 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, τρία μήλα ή δυο ντομάτες τη μέρα, μπορούν να αναστρέψουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει το χρόνιο κάπνισμα, δέκα χρόνων και άνω, στον οργανισμό. Το παραπάνω πόρισμα είναι σημαντικό όσον αφορά την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εν συντομία ΧΑΠ, της νόσου που προσβάλλει τους καπνιστές και έχει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Η έρευνα

Γύρω στο 2007, επιστήμονες σύστησαν σε πάνω από 650 ενήλικες να τρώνε 3 μήλα ή 2 ντομάτες την ημέρα και τους υπέβαλαν σε τεστ υγείας των πνευμόνων. Δέκα χρόνια αργότερα, τους έκαναν τα ίδια τεστ, τα οποία μετράνε την ικανότητα των πνευμόνων να δέχονται και να αποβάλλουν οξυγόνο, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.


Πιο αναλυτικά, έδειξαν ότι η φυσιολογική γήρανση των πνευμόνων έχει πιο αργό ρυθμό σε πρώην καπνιστές που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, γιατί τα συγκεκριμένα είναι πλούσια σε ουσίες που δυναμώνουν τους πνεύμονες. Να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε στη φρέσκια εκδοχή τους και όχι στις κονσέρβες.

Σύμφωνα με τη δρ. Vanessa Garcia-Larsen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, η έρευνα δείχνει πως η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει πρώην καπνιστές να επιδιορθώσουν τις φθορές που έχουν υποστεί οι πνεύμονες, αλλά και να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία γήρανσης των πνευμόνων ακόμα και εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Μετά από αυτά τα τελευταία στοιχεία, ας σιγουρευτούμε ότι στο τραπέζι μας θα υπάρχουν άφθονα μήλα και ντομάτες... για το καλό μας.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

1,2 εκατομμύρια Βρετανοί και πάνω από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τη ΧΑΠ, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, 9 στους 10 Έλληνες καπνιστές πάσχουν από τη ΧΑΠ, δηλαδή περίπου 600.000 άτομα.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ