2018-02-27 08:49:13
Φωτογραφία για Το λούτρινο αρκουδάκι: Η τεχνική που θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει
Έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. που μελέτησε περισσότερα από 1.000 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 32, απέδειξε ότι ο παιδικός αυτοέλεγχος μπορεί να ευνοήσει τη σωματική υγεία και την μέλλουσα οικονομική κατάσταση του παιδιού καθώς και να αποτρέψει τον εθισμό σε ουσίες αλλά και την εγκληματική συμπεριφορά.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Για να αποδείξουμε ότι το να βοηθήσουμε το παιδί να ηρεμεί και να ελέγχει τον θυμό ή το στρες του, δεν σχετίζεται μόνο με το αν θα ‘ναι περισσότερο «καλόβολο» ή λιγότερο «κακομαθημένο» -είναι ζωτικής σημασίας δεξιότητα.

Μια τεχνική αυτοελέγχου προτείνει και ο Daniel Goleman, ψυχολόγος και δημοσιογράφος, επειδή, όπως λέει, την είδε να εφαρμόζεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχολείο της Νέας Υόρκης.

«Το λούτρινο αρκουδάκι»: Πώς θα εφαρμόσετε την τεχνική αυτοελέγχου

Κατ’ αρχάς, σημειώστε ότι για να εφαρμόσετε την τεχνική δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα λούτρινο αρκουδάκι. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, απλώς έτσι κάνετε αφενός τη διαδικασία πιο διασκεδαστική κι αφετέρου εξασφαλίζετε το minimum της προσοχής του παιδιού (αφού η προσοχή του εστιάζεται σε κάτι που αγαπάει).


Βήμα 1ο

Ζητήστε απ’ το παιδί να ξαπλώσει σε μια επιφάνεια και τοποθετήστε πάνω στην κοιλιά του το αγαπημένο του αρκουδάκι. Αν η κρίση θυμού σάς… χτύπησε σε δημόσιο χώρο, μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική με το παιδί όρθιο.

Βήμα 2ο

Όπου κι όπως κι αν συνέβη το περιστατικό θυμού ή στρες, έχει σημασία να κοιτάζετε το παιδί στα μάτια, χαμηλώνοντας στο ύψος του, για να ξέρει ότι είστε εκεί για να λύσετε το ζήτημα με αγάπη και υπομονή.

Βήμα 3ο

Όσο εσείς θα μετράτε ως το τρία, ζητήστε απ’ το παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα από τη μύτη (η εισπνοή θα διαρκέσει όσο το σύντομο μέτρημά σας). Ζητήστε του να παρακολουθεί το αρκουδάκι ή το παιχνίδι που έχετε τοποθετήσει στην κοιλίτσα του καθώς ανυψώνεται μέσω της εισπνοής.

Βήμα 4ο

Στη συνέχεια, μετρήστε ως το τρία και ζητήστε απ’ το παιδί να εκπνεύσει. Όσο αφήνει τον αέρα να βγει απ’ τη μύτη του, ζητήστε του να εστιάσει την προσοχή του στο αρκουδάκι που χαμηλώνει πάνω στην κοιλιά του.

Βήμα 5ο

Επαναλάβετε την διαδικασία εισπνοής-εκπνοής τουλάχιστον πέντε φορές ή μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει ηρεμήσει και η κρίση έχει υποχωρήσει.

Μπορείτε να δώσετε ένα όνομα στο αρκουδάκι ή το αντικείμενο/ παιχνίδι που θα σας βοηθήσει στην άσκηση αυτοελέγχου και να ρωτάτε, όταν η κατάσταση ξεφεύγει και οι τόνοι ανεβαίνουν: «μήπως θέλεις βοήθεια απ’ τον (το όνομα που θα επιλέξετε μαζί) για να ηρεμήσεις;».

Οι βαθιές αναπνοές είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς αντιστρες τεχνικές και τεχνικές αυτοελέγχου. Η παρουσία ενός παιχνιδιού δεν αλλάζει ουσιαστικά τη «μηχανική» της τεχνικής, αλλά βελτιώνει το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί κάνοντάς το πιο παιχνιδιάρικο και βοηθάει στο να κερδίσετε την προσοχή του μικρού σας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ