2018-02-27 14:29:24
Φωτογραφία για Πώς περιγράφει η δικηγόρος την επίθεση στη Φαβέλα


Η επίθεση που εξαπέλυσε το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στοχεύοντας στα κεφάλια των λίγων 

ανθρώπων που βρίσκονταν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα», ήταν δολοφονική, ήταν οργανωμένη και είχε όλα τα χαρακτηριστικά των εγκληματικών επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης.

Το νέο χρυσαυγίτικο έγκλημα άφησε τέσσερις τραυματίες, με πιο βαριά χτυπημένη την Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Οι ναζιστές τής άνοιξαν με λοστό το κεφάλι, πλημμυρίζοντάς τη στο αίμα, με την ιατρική γνωμάτευση να διαπιστώνει ότι υπέστη «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

Οπως αφηγείται στην «Εφ.Συν.» η ίδια η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή γύρω στις εφτά παρά δέκα το απόγευμα, την ώρα που μέσα στον χώρο της «Φαβέλας» βρίσκονταν έξι άτομα κι ενώ επρόκειτο αργότερα να ξεκινήσει προγραμματισμένη συνέλευση που είχε ανακοινωθεί για τις 7 μ.μ.


Τότε ήταν που τα τουλάχιστον εφτά μέλη του τάγματος εφόδου εισέβαλαν στον χώρο, με σκούρα ρούχα, κράνη, στειλιάρια, λοστούς και πυρσούς.

«Μπαίνει μέσα ο πρώτος με χαμόγελο, μπαίνουν και οι υπόλοιποι και ξαφνικά αρχίζουν να πετάνε πράγματα και λένε “μουνιά θα πεθάνετε, θα σας κάψουμε σήμερα!”», μας λέει η δικηγόρος και συνεχίζει:

«Ρίχνουν ένα καπνογόνο δεξιά κι ένα αριστερά στον χώρο. Μας εγκλωβίζουν ουσιαστικά στον τοίχο και αρχίζουν και μας χτυπάνε με τον οπλισμό που κρατούν και με γροθιές. Εγώ έχω σηκώσει ένα τραπεζάκι και το έχω βάλει ανάμεσα σε μένα και στην άλλη κοπέλα για να προστατευτούμε».

Εν τω μεταξύ οι δράστες σπάνε τα τραπέζια και τις καρέκλες της «Φαβέλας» και ό,τι άλλο βλέπουν μπροστά τους και βάζουν φωτιά με τους πυρσούς σε ρούχα και αντικείμενα.

«Η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Σκέφτηκα θα καούμε και προσπαθώ να ανοίξω το παράθυρο που ήταν κλειστό. Με το που κινήθηκα, όπως έχω στραφεί στο πλάι, αυτός που μου επιτίθεται, φωνάζει “πουτάνες! μουνιά! εδώ είναι Πειραιάς!” και με χτυπάει από πίσω και μου διέλυσε το κεφάλι», μας λέει η Ελ. Τομπατζόγλου.

Η επίθεση, όπως αφηγείται, διήρκεσε ελάχιστα και έληξε ξαφνικά, αφού ακούστηκε το παράγγελμα «τέλος χρόνου».

Είναι το ίδιο παράγγελμα λήξης που είχε δοθεί και στην επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008. Και μάλιστα, αποχωρώντας από τη «Φαβέλα», οι δράστες φρόντισαν να αναλάβουν και την πατρότητα της επίθεσης, φωνάζοντας «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ηθελαν να τους κάψουν

Μέσα στα αίματα η συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Δεξιά, η ιατρική γνωμάτευση διαπιστώνει «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση» (OMNIATV) |

Η δικηγόρος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου της έγιναν ράμματα στο κεφάλι. Tη βιαιότητα της επίθεσης που δέχτηκε μαρτυρούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε.

Αλλη μία κοπέλα αναγκάστηκε να κάνει ράμματα στο κεφάλι, ενώ οι χρυσαυγίτες τραυμάτισαν και δύο νέους, προξενώντας τους εγκαύματα με τους πυρσούς στο κεφάλι και στα χέρια.

Τα εγκαύματα στα χέρια προκλήθηκαν επειδή τα θύματα προσπάθησαν να καλύψουν το πρόσωπό τους, στο οποίο στόχευαν να τους κάψουν οι δράστες.

Μετά τη λήξη της επίθεσης τα κατεστραμμένα και σπασμένα αντικείμενα στον χώρο και ο εμπρησμός της εισόδου της «Φαβέλας» μαρτυρούσαν την εγκληματική ενέργεια που είχε προηγηθεί.

Η επίθεση αυτή συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του modus operandi των οργανωμένων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής (αστραπιαίες καταδρομικές ενέργειες από πολυπρόσωπα τάγματα εφόδου με οπλισμό, με παράγγελμα έναρξης και λήξης) και επαναφέρει στη μνήμη τις επιθέσεις της οργάνωσης σε στέκια και κοινωνικούς χώρους, όπως η «Αντίπνοια», το «Συνεργείο» και το «Ρεσάλτο».

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στη «Φαβέλα» πραγματοποιείται στον Πειραιά, στην περιοχή ευθύνης του περιφερειάρχη Λαγού.

Την ώρα που τα γραφεία της οργάνωσης σε άλλες περιοχές κλείνουν, στον Πειραιά βρίσκεται η πιο ενεργή σήμερα Τοπική της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει αναδειχθεί στη θέση του Πυρήνα Νίκαιας που κατέρρευσε μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Και τα στελέχη του Πειραιά, καταδικασμένα και μη για παλιότερες εγκληματικές ενέργειες, περιφέρονται ανά την Ελλάδα στο πλευρό του Μιχαλολιάκου και της ηγεσίας της οργάνωσης, όπως τους είδαμε πρόσφατα στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Διάψευση για τα μάτια

Αμέσως μετά τη δημοσιότητα που πήρε η επίθεση στη «Φαβέλα», η Χρυσή Αυγή έσπευσε πάλι να διαψεύσει τη σχέση της με το έγκλημα, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία λάσπης», ενώ την ανακοίνωση αυτή υπέγραφε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος.

Ελα όμως που πάντα, όταν οι εγκληματικές ενέργειές της αποκαλύπτονται, η οργάνωση σπεύδει να τις διαψεύσει, με αποτέλεσμα οι διαψεύσεις αυτές να μετατρέπονται τελικά σε ομολογίες ενοχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα (30/6/2008), η Χρυσή Αυγή έσπευσε να γράψει στην επίσημη εφημερίδα της (16/7/2008) ότι δεν υπάρχει «ουδεμία σχέση του νόμιμου πολιτικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή με τα επεισόδια στα Πετράλωνα».

Τελικά βέβαια τα δύο στελέχη της Βασίλειος Σιατούνης και Αναστάσιος Στράτος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την υπόθεση αυτή, ενώ η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση λέει ρητά ότι η επίθεση στην «Αντίπνοια» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως τονίζεται, «είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις της σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη βίλα Αμαλίας κ.λπ.».

«Η δολοφονική επίθεση σε βάρος της Ελευθερίας Τομπατζόγλου είναι επίθεση της οργάνωσης και απέναντι στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, την οποία και εκπροσωπεί», επισημαίνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, ενώ οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών θυμίζουν την επίθεση της οργάνωσης στην Ευγενία Κουνιάκη, μέλος της δικής τους ομάδας δικηγόρων, ζητώντας την τιμωρία φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Την εγκληματική επίθεση στη «Φαβέλα» κατήγγειλαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ