2018-02-28 10:58:24
Φωτογραφία για Σημαντική αύξηση αιτημάτων ασύλου από Τούρκους


Σημαντική αύξηση του αριθμού αφίξεων Τούρκων στην Ελλάδα που ζητούν πολιτικό άσυλο, 

αναμένουν οι Αρχές το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου αποφεύγεται ο σχολιασμός για το θέμα, ωστόσο αναφέρεται ότι όλοι όσοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ισότιμα ως ατομικές περιπτώσεις ανάλογα με τα στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο περιστατικό των 17 ατόμων που έφτασαν στις Οινούσσες το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, η επίσημη ενημέρωση ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης που ισχύουν για όλους. Ωστόσο, δύο μόλις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκαν με μεγάλη μυστικότητα στον Πειραιά, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, όπου υπάρχει κλιμάκιο της υπηρεσίας ασύλου για να καταγράψει και επισήμως το αίτημά τους. Φαίνεται πάντως ότι πραγματικά ισχύουν οι ίδιοι όροι για τους Τούρκους με τους υπόλοιπους αιτούντες άσυλο, εφόσον περνούν πολλοί μήνες πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες ασύλου σε άλλα κράτη-μέλη είναι ιδιαίτερα φειδωλές ως προς την έγκριση αιτημάτων ασύλου που δέχονται από Τούρκους πολίτες.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρυσι 1.827 Τούρκοι πολίτες υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Από την άλλη, είναι δύσκολο να οριστεί ακριβώς ο αριθμός των Τούρκων φυγάδων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ραγδαία ήταν η αύξηση των αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες και στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, αίτημα ασύλου στη χώρα υπέβαλαν περισσότερα από 4.000 άτομα από την Τουρκία.

«Οσοι έρχονται, τις περισσότερες φορές πηγαίνουν μόνοι τους στο αστυνομικό τμήμα, είτε στα νησιά είτε στον Εβρο», τονίζει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «δίνουν τα στοιχεία τους και εξηγούν ότι θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου διότι κινδυνεύει η ζωή τους». Πρόκειται για οικογένειες συνήθως υψηλού μορφωτικού επιπέδου και μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος, και συχνά μάλιστα νοικιάζουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο.

Εκτός από τα νησιά, πάντως, πολλοί Τούρκοι υπήκοοι επιλέγουν να διασχίσουν τον Εβρο, «υπόθεση πολύ εύκολη όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες και η στάθμη του ποταμού, αφού αρκεί μια βάρκα, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη τον χειμώνα». Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως μικρότερες ομάδες ανθρώπων επιλέγουν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Πριν από δύο εβδομάδες μια μάνα 37 ετών πνίγηκε στο ποτάμι μαζί με τα δύο της αγόρια, 11 και 3 ετών.

kathimerini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ