2018-02-28 23:05:49
Φωτογραφία για Εδρασε πάλι το τάγμα εφόδου των νεοναζιστών της ΧΑ
Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα www.eksegersi.gr

Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ουδέποτε καταργήθηκαν. Απλά τραβήχτηκαν στη γραμμή της εφεδρείας για να ανακληθούν από εκεί όποτε ο φίρερ και η ηγεσία των νεοναζιστών κρίνουν ότι «έφτασε η ώρα». Κι αυτή η ώρα ήρθε το απόγευμα της Κυριακής 25 Φλεβάρη του 2018, όταν τάγμα εφόδου των νεοναζιστών επιτέθηκε με λοστούς και άλλα φονικά όπλα στο στέκι Φαβέλα του Πειραιά, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για την ταυτότητά τους, αποχωρώντας μετά τη δολοφονική επίθεσή τους οι χρυσαυγίτες φώναξαν το γνωτό ταυτοτικό σύνθημα της συμμορίας: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

 

Πιο σοβαρά τραυματισμένη από τους τέσσερις αντιφασίστες είναι η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του δολοφονημένου από τους χρυσαυγίτες Παύλου Φύσσα, η οποία περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της επίθεσης, η οποία είχε όλα τα κοινά χαρακτηριστικά που είχαν διαχρονικά οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδων. Αλλωστε, το χτύπημα της ίδιας της δικηγόρου στο κεφάλι με λοστό δείχνει ότι οι νεοναζιστές ήθελαν αίμα, ακόμα και νεκρό. Γνώριζαν τη συνήγορο και τη χτύπησαν στο κεφάλι (έξι ράμματα χρειάστηκε να τοποθετηθούν στην πληγή), θέλοντας να στείλουν ένα τρομοκρατικό μήνυμα.


 

Και βέβαια, δεν πρέπει να μένει η παραμικρή αμφιβολία (μετά και από όσα έχουν κατατεθεί στη δίκη των νεοναζιστών για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τη δράση των ταγμάτων εφόδου), ότι η εντολή για μια τέτοια δολοφονική επίθεση δόθηκε από ψηλά, από τον ίδιο τον φίρερ. Ούτε πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η… αποποίηση ευθύνης μέσω δήλωσης του ίδιου του φίρερ που «διέψευσε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της ΧΑ σε επεισόδια στην περιοχή του Πειραιώς, επεισόδια τα οποία καταδικάζει απερίφραστα». Το ίδιο κάνουν κάθε φορά. Εδώ ο βαθμοφόρος των ταγμάτων εφόδου Ρουπακιάς είχε μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα κι αυτοί μιλούσαν για… συμπλοκή οπαδών για το ποδόσφαιρο!

 

Η νέα δολοφονική επιχείρηση των ταγμάτων εφόδου έρχεται σε μια στιγμή που οι νεοναζιστές είναι από τη μια στριμωγμένοι στην εν εξελίξει δίκη τους, ενώ από την άλλη ενθαρρύνονται από την πολιτική τους νομιμοποίηση από τους διοργανωτές των εθνικοφασιστικών συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό». Επιλέγουν να αντιδράσουν επιθετικά, όπως το αγρίμι που το έχουν στριμώξει οι κυνηγοί και τους επιτίθεται για να ξαναβρεί και πάλι το χώρο ελευθερίας που είχε προηγουμένως. Το σκεπτικό τους είναι εξαιρετικά απλό και καθόλου πρωτότυπο (σε σχέση με την προηγούμενη δράση τους): Θα οργανώσουμε μια δολοφονική επίθεση, θ’ αφήσουμε την ταυτότητά μας και μετά θα πούμε ότι ήταν προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών του κράτους, που είδαν ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά μας, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Ετσι, και το ηθικό των μελών μας θα τονώσουμε (είναι γνωστό ότι οι νεοναζιστές διψούν για αιματηρές επιθέσεις και δεν αισθάνονται καλά όταν αναγκάζονται να μείνουν σε αδράνεια) και την εικόνα των «διωκόμενων έντιμων και αδιάφθορων εθνικιστών» θα ενισχύσουμε στους ψηφοφόρους μας.

 

Πρόκληση στο δικαστήριο

Οπως περιέγραψε η Ελ. Τομπατζόγλου, η επίθεση στη Φαβέλα, που είχε ως αποτέλεσμα και τον δικό της σοβαρό τραυματισμό, έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις επιθέσεις που εκδικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Μ. Λεπενιώτη. Κάθε απροκατάληπτος άνθρωπος θα περίμενε από την πλευρά της προέδρου και του δικαστηρίου σοβαρότερη αντιμετώπιση των αιτημάτων που υπέβαλε το σύνολο των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, δεδομένου ότι ανάμεσα στους τέσσερις τραυματίες ήταν και δικηγόρος μέλος της πολιτικής αγωγής.

 

Με το άνοιγμα της συνεδρίασης την Τρίτη 27 Φλεβάρη, δυο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα Α.Τζέλλης ζήτησε να γίνει διακοπή της συνεδρίασης, να διαβαστεί μια δήλωση καταγγελίας της δολοφονικής επίθεσης των νεοναζιστών της ΧΑ εκ μέρους των τριών συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα (Α. Τζέλλη, Χρ. Παπαδοπούλου και Ελ. Τομπατζόγλου), που είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη μέρα και να καταχωρηθεί αυτή η δήλωση στα πρακτικά της δίκης.

Τα αιτήματα στήριξαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι  πολιτικής αγωγής. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Αν. Αντανασιώτης, που είναι μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, διάβασε καταγγελία του ΔΣΑ για τη δολοφονική επίθεση των νεοναζιστών της ΧΑ, ενώ ο συνάδελφός του Χ. Στρατής ζήτησε να διαβαστεί και να καταχωρηθεί στα πρακτικά της δίκης δήλωση της πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

 

Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη διάβασε την Ιατρική Γνωμάτευση για τον σοβαρό τραυματισμό της συνηγόρου Ελ. Τομπατζόγλου και στη συνέχεια τη δήλωση των τριών συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα. Μετά την ανάγνωση, απευθυνόμενη στον Α. Τζέλλη είπε: «Η δήλωσή σας, όπως αναπτύχθηκε προφορικά, μαζί με το χαρτί από το νοσοκομείο (σ.σ. προφανώς εννοούσε την Ιατρική Γνωμάτευση) καταχωρούνται στα πρακτικά». «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν καταχωρείται η δήλωση αυτή», απάντησε ο συνήγορος. «Κατά την άποψη τη δική μας. Εάν θέλετε να προσφύγετε, προσφύγετε σε όλο το δικαστήριο. Από εκεί και πέρα, το τι έγινε, πού αποδίδονται όλα αυτά που περιγράφονται με τη δήλωση, δεν αποτελούν αντικείμενο των πρακτικών», απάντησε η πρόεδρος! Η πρόεδρος απέρριψε και το αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ να καταχωρηθούν στα πρακτικά η κοινή δήλωσή τους και η ανακοίνωση του ΔΣΑ.

 

Η δήλωση αυτή της προέδρου ήταν προκλητική. Ενώ καταγγέλλεται δολοφονική επίθεση (απόπειρα ανθρωποκτονίας, μιλώντας νομικά), που επιβεβαιώνει τον διαχρονικά εγκληματικό χαρακτήρα των νεοναζιστών της ΧΑ, η πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η καταγγελία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των πρακτικών! Μήπως, μ’ αυτή της τη δήλωση, η πρόεδρος προανήγγειλε ότι θα κάνει επιλογή και των εγγράφων που θα καταθέσουν οι συνήγοροι πολιτικής αναγωγής για να αναγνωστούν; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα λειτουργήσει υπέρ των δολοφόνων νεοναζιστών.

 

Εξίσου προκλητική ήταν η απόφαση της προέδρου να απορρίψει το αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής για διακοπή της συνεδρίασης εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε η συνάδελφός τους. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, όπως ήταν φυσικό, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για διακοπή της συνεδρίασης, αποχώρησαν. Η πρόεδρος αποφάσισε να συνεχιστεί η δίκη χωρίς την πολιτική αγωγή, με την παρουσία μόνο των υπερασπιστών των νεοναζιστών.

 

Εμμεση ομολογία

Στην ίδια συνεδρίαση συνέβη και κάτι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για τη στάση των συνηγόρων υπεράσπισης των νεοναζιστών. Είναι γνωστό ότι ο φίρερ της νεοναζιστικής συμμορίας συνηθίζει να διαχωρίζει «το νόμιμο κόμμα της ΧΑ» από τις δολοφονικές επιθέσεις των οργανωμένων σε τάγματα εφόδου, με στρατιωτική δομή και ιεραρχία, μελών της. Σε άλλες στιγμές, όμως, κυρίως σε ομιλίες, αλλά και σε συνεντεύξεις του, ο φίρερ φροντίζει να στέλνει στα τάγματα εφόδου το μήνυμα ότι στηρίζει τις ενέργειές τους.

Πάνω στην ένταση της συγκεκριμένης συνεδρίασης αποδείχτηκε για μια φορά ακόμα ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι προσχηματικός. Οπως είδαμε, ο ίδιος ο φίρερ έσπευσε την ίδια μέρα της δολοφονικής επίθεσης στη Φαβέλα να διαψεύσει  την οποιαδήποτε εμπλοκή της ΧΑ σ’ αυτήν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών, όμως, και ιδιαίτερα  ο ανηψιός του φίρερ (και επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή της ΧΑ) Γ. Μιχαλόλιας, όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να επαναλάβουν τη θέση του Ν. Μιχαλολιάκου για την επίθεση στη Φαβέλα, αλλά εμμέσως πλην σαφώς άφησαν να εννοηθεί ότι αυτή τη δολοφονική επίθεση την έκανε τάγμα εφόδου της ΧΑ σε μια λογική αντιποίνων για τις επιθέσεις που δέχονται οι νεοναζιστές.

 

Αυτή η έμμεση παραδοχή, με μια εμφανή λογική συμψηφισμού, έγινε κατά την παρέμβαση του Γ. Μιχαλόλια, που διέκοψε τον συνήγορο Κ. Παπαδάκη (πολιτική αγωγή των αιγύπτιων ψαράδων), την ώρα που μιλούσε επί των αιτημάτων της πολιτικής αγωγής. Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση του συγκεκριμένου επεισοδίου:

 

Κ. Παπαδάκης: Πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της καταχώρησης των δηλώσεων των συναδέλφων, για τον λόγο ότι σχετίζονται με την εξέταση της υπόθεσης. Πράγμα το οποίο απαιτεί το κριτήριο του άρθρου 333 του ΚΠΔ, που επιτρέπει στους διαδίκους να ζητούν την υποβολή  δηλώσεων στα πρακτικά. Επί της ουσίας εκείνο που έχουμε να πούμε είναι το εξής:

 

Πρώτον, συντασσόμαστε με τις δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα και των συνηγόρων του ΠΑΜΕ και ζητάμε τη διακοπή εξαιτίας του κωλύματος της συναδέλφου από τη δολοφονική αυτή επίθεση. Και αισθανόμαστε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε μέσω του δικαστηρίου σας και ενώπιον του δικαστηρίου σας απέναντι στο κράτος το οποίο αφήνει ανενόχλητη τη δολοφονική δράση της ΧΑ. Και θα μετράμε θύματα, όπως ο Φύσσας και ο Λουκμάν  

Γ. Μιχαλόλιας:… από γκαζάκια, θύματα από γκαζάκια.

 

Πρόεδρος: Ησυχάστε όλοι.

 

Κ. Παπαδάκης: Ορίστε;

 

Γ. Μιχαλόλιας: Από γκαζάκι νεκρός, ο κύριος Οπλατζάκης είναι εδώ.

 

Την ώρα που ο Κ. Παπαδάκης, ορμώμενος από το δολοφονική χτύπημα στη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ελ. Τομπατζόγλου, κατηγορούσε ευθέως το κράτος ότι αφήνει ανενόχλητη τη δολοφονική δράση της ΧΑ και θα μετράμε θύματα, όπως ο Φύσσας και ο Λουκμάν, ο υπερασπιστής του φίρερ της ΧΑ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει τον Παπαδάκη, να μιλήσει για προβοκάτσια, να επαναλάβει έστω τη δήλωση του θείου του ότι η ΧΑ «διαψεύδει την οποιαδήποτε εμπλοκή της» στα συμβάντα στον Πειραιά και «τα καταδικάζει απερίφραστα», παρενέβη σε έξαλλη κατάσταση μιλώντας για «θύματα από γκαζάκια» που (δήθεν) έχει η ΧΑ.

 

Η λογική του συμψηφισμού, του «μία σας και μία μας», είναι ξέχειλη: μη μιλάτε για το χτύπημα στην Τομπατζόγλου, γιατί δικοί μας συνήγοροι (ο Ομπλατζάκης) έχουν χτυπηθεί με γκαζάκια! Φυσικά, εμάς (και βεβαίως το δικαστήριο) δεν μας ενδιαφέρει η λογική του Γ. Μιχαλόλια. Μας ενδιαφέρει η έμμεση –πλην σαφής- παραδοχή ότι τη δολοφονική επίθεση στη Φαβέλα την έκανε η ΧΑ. Κι αυτό δεν μπορεί να το περάσει έτσι το δικαστήριο. Κατά τη γνώμη μας, αυτή η τοποθέτηση συνιστά σημαντική εξέλιξη στη δίκη των νεοναζιστών. Πέραν των άλλων, έρχονται να επιβεβαιώσουν το ότι –σε νομικό επίπεδο- ο φίρερ της ΧΑ πρέπει να κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία στις δολοφονικές ενέργειες των ταγμάτων εφόδου.

 

Ενώ ακούγεται αυτή η τοποθέτηση, είναι πραγματικά απαράδεκτο η πρόεδρος του δικαστηρίου να λέει «ησυχάστε όλοι», να αποφασίζει να μη καταχωρηθούν στα πρακτικά οι δηλώσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και να συνεχίζει την ακροαματική διαδικασία και μετά την αποχώρησή τους.

 

Πηγή: eksegersi.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
NGC 613 in Dust, Stars, and a Supernova
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
NGC 613 in Dust, Stars, and a Supernova
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ