2018-03-01 13:07:22
Φωτογραφία για Κύπρος: ΕΤΕΚ - Προειδοποιούμε εδώ και 20 χρόνια για τις Σπηλιές
Στο επίμαχο  ζήτημα των οικιστικών αναπτύξεων στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια και τους προβληματισμούς του ΕΤΕΚ,  αναφέρθηκε, μιλώντας στον ACTIVE και την εκπομπή Ατζέντα, με την Άντρη Δανιήλ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης.

Ο κ. Αχνιώτης ανέφερε ότι  από το 1996 το ΕΤΕΚ έθεσε τους προβληματισμούς  και τις υποδείξεις του για το ζήτημα και υπέβαλε έγκαιρα τις ενστάσεις του στο δικαστήριο, όπου έλαβε απάντηση από το Ανώτατο πως νομοτυπικά δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου να τοποθετείται για θέματα αναπτύξεων και περιβάλλοντος.

Σε ερώτημα για το ποιοι ευθύνονται για το ζήτημα, ο κ. Αχνιώτης επεσήμανε ότι ευθύνη φέρουν τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είναι αρμοδιότητα τμημάτων του Υπουργείου η αναθεώρηση των οικιστικών, τουριστικών και άλλων ζωνών. Τόνισε ότι η ανέγερση κτηρίων στη ζώνη προστασίας της παραλίας παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας και θα έπρεπε να γίνει σεβαστή από την αρχή.


Το ΕΤΕΚ επιμένει στην ανάκληση των πολεοδομικών αδειών και στην αναθεώρηση της πολιτικής αυτής, από τις αρμόδιες Αρχές.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, ανέφερε ότι η διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή είχε ως αφορμή την υπόθεση της οικιστικής ανάπτυξης στις Θαλασσινές Σπηλιές,  αλλά δεν αφορούσε αποκλειστικά αυτό, καθώς  τα προβλήματα είναι δεκάδες, συστημικά και αφορούν την ανεπαρκή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και της κυπριακής εναρμονιστικής νομοθεσίας.

 Θέση της Πρωτοβουλίας  στο ζήτημα των Θαλασσινών Σπηλιών, αποτελεί η εφαρμογή της νομοθεσίας, των κοινοτικών οδηγιών, και της νομολογίας, τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, όσο και του δικαστηρίου της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστυλιανού, για τα έργα τα οποία έχει δοθεί περιβαλλοντική έγκριση και πολεοδομική άδεια στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, δεν έχει  εκπονηθεί δέουσα μελέτη εκτίμησης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, κάτι που σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε, πρέπει να πραγματοποιείται για κάθε έργο  που δύναται να έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η αρμόζουσα αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον κ. Παπαστυλιανού είναι η ανάκληση των παρούσων εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η  δέουσα αξιολόγηση και ανάλογα με τα συμπεράσματα  αυτής να προχωρήσουμε.

Κατήγγειλε, καταληκτικά, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Πολεοδομίας φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, καθώς από ότι φαίνεται δεν πραγματοποίησαν επιτόπια εξέταση πριν από την παραχώρηση των πολεοδομικών αδειών και γι αυτό βρεθήκαμε με οικοδομές στο χείλος του γκρεμού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ