2018-03-02 08:46:49
Φωτογραφία για Μεταθέσεις 2018: ''ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ''. Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΠΕΘ Υπλγου ΕΜ Στέφανου Κουκουράβα
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.ΠΕ.Θ

ΥΠΛΓΟΥ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ

ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ

Λόγω της ενασχόλησής μου με το χώρο της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών, καθημερινά γίνομαι δέκτης της αγωνίας, της απόγνωσης και ενίοτε της αγανάκτησης των συναδέλφων. Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα που δεσπόζει και τίθεται μετ’ επιτάσεως από συναδέλφους αφορά στην Υπουργική Απόφαση (ΥΑ)  [Φ.411/1/294483/Σ.797/6-2-018/ΓΕΕΘΑ/Β1], βάσει της οποίας εξειδικεύονται τα κριτήρια και ρυθμίζονται τα θέματα τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων του προσωπικού των Ε.Δ

Αίφνης λοιπόν, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να ζητηθούν καθόλου οι απόψεις των Ενώσεων Στρατιωτικών, ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς και θεσμοθετείται νέο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συγκρίνω τα δύο πλαίσια, απλώς εύχομαι το νέο αυτό καθεστώς να είναι αξιοκρατικότερο και πιο αντιπροσωπευτικό, αν και διατηρώ ορισμένες  επιφυλάξεις. Οι αλλαγές στη φιλοσοφία, δομή και διάρθρωση των κριτηρίων είναι πολλές και αλλάζουν τον «χάρτη».


Εύλογα, απορεί κάθε καλόπιστος συνάδελφος εάν ήταν όντως τόσο εσφαλμένα ή ελλιπή τα κριτήρια που ίσχυαν (2011-17) και σπεύδουμε να τα αλλάξουμε άρδην, εν κρυπτώ και μάλιστα εσπευσμένα;

Ανακαλύψαμε μήπως ξαφνικά τον τροχό;

Τελικά, μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες και τείνει να επικρατήσει η κεκαλυμμένη πελατειακή λογική, εκεί που πιστεύαμε ότι σταδιακά εκλείπει;

Οι απαντήσεις δικές σας………….. Προσωπικά θα επιλέξω να παραμείνω επιφυλακτικός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Το βασικό πρόβλημα με την νέα ΥΑ, όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι εντόπισαν και εύστοχα επεσήμαναν έγκαιρα (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, στρατιωτικοί συντάκτες κλπ), έγκειται στην ανεξήγητη επιμονή της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α να εφαρμοστεί αρχής γενομένης από τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους. Είναι οξύμωρο και απολύτως παράδοξο να έρχεται προς άμεση υλοποίηση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε μια χρονική περίοδο απολύτως κρίσιμη για την έγκαιρη έκδοση των μεταθέσεων. Σε μια περίοδο όπου όλα τα στελέχη των Ε.Δ έχουν προ 6μήνου υποβάλλει τις δηλώσεις Τόπου Προτίμησης, σταθμίζοντας τα δεδομένα που τελούσαν σε γνώση τους με βάση το προγενέστερο θεσμικό καθεστώς (επετηρίδα μορίων έτους 2017) και κάνοντας προδήλως εσφαλμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον μετέωροι και να αισθάνονται, το λιγότερο, παραπλανημένοι από τις εξελίξεις, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.

Δυστυχώς, εφόσον η κοινοποίηση του αριθμού των μορίων εκάστου στελέχους και η σύνταξη των σχετικών επετηρίδων μορίων, κατά βαθμό, θα ολοκληρωθεί περί τις 10 Μαρ 18 (διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα των στοιχείων που θα εκπονηθούν, λόγω πληθώρας παραμέτρων που πρέπει εξατομικευμένα συνυπολογιστούν), δεν υπάρχει κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο εκ νέου υποβολής δηλώσεων, εκτός αν το ΥΠ.ΕΘ.Α φιλοδοξεί η έκδοση των μεταθέσεων, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, να ολοκληρωθεί προς το Φθινόπωρο.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του συστήματος μεταθέσεων, σε ένα πλαίσιο ισονομίας, με τρόπο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό για το τρέχον έτος, επιβάλλεται η εφαρμογή των νέων διατάξεων να υλοποιηθεί από το επερχόμενο έτος (2019).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα  που αφορά όλα τα στελέχη ανά την επικράτεια και το οποίο δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με την ενδεδειγμένη σοβαρότητα από την Πολιτεία, γεγονός προσβλητικό για τον κλάδο που πλέον έχει θεσμική εκπροσώπηση (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) και την οποία η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί ή να επικαλείται επιλεκτικά.  

Πέρα από τα παραπάνω, μια ακόμη σημαντική παράλειψη της Πολιτείας αποτελεί η συνεχιζόμενη αβλεψία αναφορικά με το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου, των αλλεπάλληλων συχνών μεταθέσεων, που έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες (εκτιμάται ότι  δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης), τόσο για τον συνάδελφο όσο και για την οικογένειά του.

Ως ελάχιστη βασική απαίτηση για την άμβλυνση του προβλήματος, απαιτείται  η άμεση αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, με τη θέσπιση (επαναφορά) του ευεργετήματος της ειδικής μεταθεσιμότητας για το στρατιωτικό προσωπικό που συμπλήρωσε 25 ή το ανώτερο 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας, προκειμένου κατ’ αυτό τον τρόπο να παρασχεθεί, σε μια περιορισμένη έστω μερίδα συναδέλφων που συνδυάζουν την προχωρημένη ηλικία με τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, η δυνατότητα επιλογής σταθερού τόπου υπηρέτησης και διαμονής.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η τακτική των παρασκηνιακών διεργασιών, των ανατροπών και της ασυνέχειας των αποφάσεων, του αιφνιδιασμού των συναδέλφων, δε συνιστά σοβαρή στάση εκ μέρους της Πολιτείας, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που ονομάζεται Κράτος Δικαίου. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, ως εργαζόμενοι, έχουν πλέον θεσμική εκπροσώπηση (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) και αξιώνουν να ακούγεται και η άποψή τους στα θέματα που τους αφορούν (όχι φυσικά διοικητικής ή επιχειρησιακής φύσεως).

Στην παρούσα λοιπόν φάση φρονώ ότι όλα τα Πρωτοβάθμια σωματεία, υπό την καθοδήγηση της μιας και μοναδικής νόμιμης Ομοσπονδίας (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), πρέπει να διαμορφώσουμε ένα αρραγές και δυναμικό μέτωπο προκειμένου να διεκδικήσουμε την αναβολή εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου αρχής γενομένης από το επερχόμενο έτος. Τώρα είναι η ώρα να δραστηριοποιηθούμε για να ανατραπούν καθεστώσες αντιλήψεις και παθογένειες ετών που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συναδέλφων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε:  «2018 Έτος Μέριμνας Προσωπικού». Είπε κανείς κάτι;

ΥΠΛΓΟΣ (ΕΜ)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ

Τηλ. 6983531360

[email protected]

www.espeth.gr

Σημείωση:  Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ