2018-03-10 01:33:47
Φωτογραφία για «Χαστούκι» Moody's στις τουρκικές τράπεζες - Έντονη αντίδραση Ερντογάν με αναφορά στην «εξαντλημένη» Ελλάδα
Την υποβάθμιση 14 τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε ο οίκος Moody's. 'Εντονη η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, που βλέπει πρόθεση των οίκων αξιολόγησης "να βάλουν την Τουρκία σε μία γωνία και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανείς σοβαρά όσα δημοσιεύουν"

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Μάλιστα με αφορμή την υποβάθμιση βρήκε ευκαιρία να «τα βάλει» και με την Ελλάδα λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών, προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου προέδρου.

Οι προοπτικές 12 τουρκικών τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody's για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Η είδηση της υποβάθμισης των τουρκικών τραπεζών προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρ. Ερντογάν, ο οποίος τη σχολίασε, χρησιμοποιώντας ως αντιπαράδειγμα την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: "Οι οίκοι αξιολόγησης είναι απασχολημένοι, με το να προσπαθούν να βάλουν την Τουρκία σε μία γωνία και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανείς σοβαρά όσα δημοσιεύουν".

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο προπαγάνδας τους υπέρ του Τούρκου προέδρου και σχολιάζοντας την υποβάθμιση αναφέρουν ότι «η σχετική έκθεση γράφτηκε με τη βοήθεια του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Χαρακτηριστική η ανάρτηση αρθρογράφου στην «Daily Sabah» με τίτλο «Η αγάπη της Moody's για τον Φετουλάχ Γκιουλέν». Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση συντάχθηκε στο γραφείο του Γκιουλέν και ότι «ο στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία».

Σημειώνεται ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

Ο οίκος Moody's επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλα
eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ