2018-03-30 07:41:24
Φωτογραφία για Κύπρος: Προστάτευσαν τις λιμουζίνες από κατασχέσεις
Η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει άμεσα τους πολίτες των οποίων απαλλοτριώνει την περιουσία για προώθηση κυβερνητικών έργων ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, τη συσσώρευση των οφειλόμενων ποσών (όπου μέχρι τον Μάιο του 2014 επιβαλλόταν τόκος προς 9%, ο οποίος, μειώθηκε στη συνέχεια στο 3%) και αφετέρου, την έκδοση δικαστικών ενταλμάτων κατάσχεσης κρατικής περιουσίας από πολίτες που αναμένουν εδώ και χρόνια να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή απαγορεύεται η κατάσχεση μιας σειράς αντικειμένων, εξοπλισμού και άλλης κρατικής περιουσίας, στην οποίαν συμπεριλαμβάνονται οι κρατικές λιμουζίνες που αποτελούν εύκολο στόχο για τους επιδότες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μέχρι τον Αύγουστο του 2017 εκκρεμούσαν παγκύπρια συνολικά 124 εντάλματα κατάσχεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταβολή ποσού αποζημίωσης ύψους €14,2 εκατ. περιλαμβανομένων τόκων και άλλων εξόδων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το άρθρο 23 του Συντάγματος όπως και το άρθρο 12 του περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμου προβλέπουν όπως οι αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις καταβάλλονται στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης τοις μετρητοίς και μάλιστα προκαταβολικά.


Το οφειλόμενο ποσό για αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων συμπεριλαμβανομένων τόκων ανήλθε στις 31/12/2016 στα €330,2 εκατ. περίπου εκ των οποίων τα €116,1 εκατ. αφορούν ποσά προσφερθέντα στους ιδιοκτήτες γης αλλά μη αποδεχθέντα και τα υπόλοιπα €214,1 εκατ. ποσά αποδεχθέντα περιλαμβανομένων ποσών που αφορούν σε αποφάσεις Δικαστηρίου αλλά μη καταβληθέντα στους δικαιούχους.

Αναφέρεται σχετικά, ότι από πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε ο Γενικός Ελεγκτής στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο Λευκωσίας, διαπιστώθηκε ότι ο πίνακας προτεραιότητας για πληρωμή αποζημιώσεων λόγω απαλλοτρίωσης δεν ετοιμάστηκε στη βάση των κριτηρίων που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του στις 24/4/2013.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο πίνακας ήταν ελλιπής καθώς δεν περιλαμβάνονταν αρκετές περιπτώσεις αποζημιώσεων που εκκρεμούν ή απουσίαζαν σημαντικά στοιχεία όπως η ημερομηνία απόφασης του Δικαστηρίου, η ημερομηνία αποδοχής της προσφερόμενης αποζημίωσης κ.λπ. με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πληρωμών που διενεργούνται όπως και η συμμόρφωση του Τμήματος Κτηματολογίου με την προαναφερόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κτηματολογίου, ο κυριότερος λόγος που δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα οφειλόμενα ποσά αποζημίωσης είναι τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τις απαλλοτριώσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το Τμήμα εισηγήθηκε παλαιότερα προς το υπουργείο Οικονομικών την εξασφάλιση σχετικού δανείου με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που πρέπει να καταβάλλει η Δημοκρατία προς τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθείσας γης χωρίς, όμως, να τύχει ανταπόκρισης.

Οι εξαιρέσεις

Το πιο εύκολο για έναν ιδιώτη επιδότη που κρατά στα χέρια του για εκτέλεση δικαστικό ένταλμα κατάσχεσης είναι να πάρει τις κρατικές λιμουζίνες που έχουν αξία και να φύγει. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει όπως και η κατάσχεση μιας σειράς άλλων αντικειμένων και εξοπλισμού, καθώς προστατεύονται με νόμο που ψήφισε η Βουλή με στόχο, ακριβώς, να προστατεύσει το κράτος και τους αξιωματούχους του από τον διασυρμό.

Με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, τροποποιήθηκε πρόσφατα ο περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμος, με τη Βουλή να εισαγάγει σ' αυτόν εξαιρέσεις και για το κράτος, αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν σήμερα για ιδιώτες οφειλέτες.

Απαγορεύοντας έτσι στους δικαστικούς επιδότες να κατάσχουν από κρατική ή δημόσια υπηρεσία τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

* Οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους κρατικούς αξιωματούχους.

* Αντικείμενα, εξοπλισμός και οχήματα που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία οιασδήποτε κρατικής ή δημόσιας υπηρεσίας.

* Αντικείμενα και εξοπλισμός που προορίζονται για ουσιώδη και ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο σκοπό περιλαμβανομένου εξοπλισμού που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας.

* Αντικείμενα καλλιτεχνικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας.

* Συναλλαγματικά αποθέματα, ομόλογα, χρηματικοί τίτλοι και αξίες καθώς και καταθέσεις που αντιστοιχούν σε δαπάνες που προνοούνται σε εγκρινόμενο από τη Βουλή προϋπολογισμό.

Στο νόμο διευκρινίζεται ότι «κρατική ή δημόσια υπηρεσία» σημαίνει κάθε υπηρεσία που υπάγεται στη Δημοκρατία περιλαμβανομένης της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, του Στρατού και της Εθνική Φρουράς, κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή οργανισμό δημοσίου δικαίου περιλαμβανομένων των Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των σχολικών εφορειών καθώς και οποιοδήποτε άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου χωρίς νομική προσωπικότητα που ιδρύεται με νόμο προς το δημόσιο συμφέρον και τα κεφάλαια του οποίου είτε παρέχονται είτε είναι εγγυημένα από τη Δημοκρατία ή η διοίκησή του τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.

Έκοψαν έργα, μειώθηκαν οι αποζημειώσεις

Η συσσώρευση σημαντικών οφειλών του δημοσίου για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων όπως και η οικονομική κρίση οδήγησαν το κράτος στην επαναξιολόγηση των έργων απαλλοτρίωσης και στην ανάκληση απαλλοτριώσεων ακίνητης περιουσίας για έργα τα οποία δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν άμεσα ή και δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία η υλοποίησή τους στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 ανακλήθηκαν 29 έργα απαλλοτρίωσης για τα οποία το ποσό της αποζημίωσης που δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί σε ιδιοκτήτες γης είναι πέραν των €180,5 εκατ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ