2018-05-28 22:07:17
Φωτογραφία για Γυναίκα και κρασί: πως το αλκοόλ επηρεάζει την γυναικεία υγεία;
Το αλκοόλ επιδρά στις γυναίκες διαφορετικά από ό, τι στους άνδρες, από τον τρόπο που μεταβολίζεται και όχι μόνο Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κατανοήσουν πώς το αλκοόλ επιδρά στο σώμα τους. Οι συντάκτες του Wine Spectator συγκέντρωσαν τις έρευνες που διερευνούν τα μοναδικά οφέλη για την υγεία και τους κινδύνους για τις γυναίκες που πίνουν κρασί. Κυρίες, αυτό είναι για εσάς!

Οι γυναίκες επεξεργάζονται το αλκοόλ διαφορετικά

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν μέχρι και δύο ποτά την ημέρα για άνδρες και μόνο ένα για τις γυναίκες και δεν είναι μόνο επειδή οι άνδρες είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες (αν και αυτό παίζει ρόλο).

Όσον αφορά τη σύνθεση του σώματος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερο νερό από τους άνδρες και επειδή το αλκοόλ είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτό, αυτός είναι ένας λόγος που οι γυναίκες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (BAC) από τους άνδρες, ακόμη και αφού καταναλώσουν την ίδια ποσότητα.


Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, διασπάται στο στομάχι ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση (ADH). Σύμφωνα με την dr. Jennifer Wider, οι γυναίκες δεν έχουν τόσο ADH όσο οι άνδρες, έτσι δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν πολύ αλκοόλ πριν αυτό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι καταλήγουν με υψηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα από τους άντρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες γενικά μεθούν πιο γρήγορα.

Η Wider λέει ότι το οιστρογόνο, η πρωτογενής γυναικεία ορμόνη, καταστέλλει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή ADH. Μόλις οι γυναίκες φτάσουν στην εμμηνόπαυση και η παραγωγή οιστρογόνων μειωθεί, αυτό παύει να συμβαίνει. Έτσι, καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, ο τρόπος που μεταβολίζει το αλκοόλ γίνεται παρόμοιος με τον τρόπο που το κάνουν οι άνδρες.

Προβληματισμοί για την υγεία

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανησυχίες για την υγεία όταν πρόκειται για το αλκοόλ. Για πολλές γυναίκες, ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς ανησυχίας είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Το 2009, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου σε περίπου 1,28 εκ. γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέκρινε αυτά τα ποσοστά σε εβδομαδιαία βάση κατανάλωσης. Διαπίστωσαν ότι οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων - αυτών του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του ορθού, του ήπατος και του μαστού - και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται για κάθε ποτό ανά ημέρα.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες μίλησαν για το ευρύ φάσμα των περιορισμών στη μελέτη - συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφορετικότητας στις μεθόδους συλλογής δεδομένων και της αδυναμίας των ερευνητών να λάβουν υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης και όχι μόνο την κατανάλωση. Πολλοί ζήτησαν περαιτέρω μελέτη σχετικά με το θέμα.

Σήμερα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πιο επικρατέστερο πρόβλημα καρκίνου για τις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ είναι ο καρκίνος του μαστού, η πιο κοινή μορφή καρκίνου για τις γυναίκες. Αν και εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πώς λειτουργεί πραγματικά αυτός ο συσχετισμός, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση περισσότερου από ένα ποτό ανά ημέρα αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο. Εκτός από την αποφυγή της υπερκατανάλωσης, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει στις γυναίκες να κάνουν τακτική άσκηση και να διατηρούν ένα υγιές βάρος για να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο τρίτος συνηθέστερος καρκίνος στις γυναίκες, έχει επίσης συνδεθεί με το αλκοόλ - αν και πολλές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καταπολέμησή του.

Μια άλλη ανησυχία για τις γυναίκες όσον αφορά το αλκοόλ είναι το πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική τους υγεία. Ενώ η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το αλκοόλ και την εγκυμοσύνη επικρατεί, υπάρχουν και άλλες πτυχές που αξίζουν επίσης προσοχή. Λίγες μελέτες εξέτασαν τον αντίκτυπο του αλκοόλ στη γονιμότητα και τα ευρήματα πολλών από αυτά που έδειξαν ήταν ασαφή ή αντιφατικά. Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο BMJ το 2016, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός έως επτά ποτών ανά εβδομάδα δεν είχε καμία επίδραση στην ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 14 μερίδες ή περισσότερο μείωσαν την πιθανότητα να μείνουν έγκυες κατά 18 % σε σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ.

Φυσικά, υπάρχουν επιφυλάξεις. Πρώτον, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις συνήθειες κατανάλωσης του πατέρα. Ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του ατόμου να συλλάβει, η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το σπέρμα.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε: Για να μετριαστεί ο κίνδυνος για εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο, πολλοί γιατροί συνιστούν ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ εντελώς, επειδή οι γυναίκες μπορεί να είναι έγκυες για εβδομάδες πριν το μάθουν.

Ένας άλλος κίνδυνος για την υγεία των γυναικών είναι η αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής του ήπατος. "Δεν γνωρίζουμε 100 τοις εκατό γιατί", δήλωσε η Wider, σημειώνοντας ότι αν και οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών που καταγράφονται στην έρευνα, δεν μελετώνται συχνά σε βάθος. "Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα είναι υψηλότερο [στις γυναίκες] καθώς περνάει από το συκώτι." Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με τη βελτιωμένη υγεία του ήπατος, ειδικές μελέτες σχετικά με το θέμα θα βοηθούσαν.

Σύμφωνα με τη Wider, κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν θα έπρεπε να αναγκάζει τις γυναίκες που αγαπούν το κρασί να σταματήσουν να πίνουν, αλλά θα πρέπει να αναγκάσουν τις γυναίκες να σκεφτούν τον ρόλο του κρασιού στην υγεία τους γενικότερα. "Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εν κατακλείδι είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές ως γυναίκες όσον αφορά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας αλκοόλ με τους άνδρες", δήλωσε. "Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για όλα αυτά."

Οφέλη για την υγεία

Όμως, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το κρασί προσφέρει μεγάλα οφέλη και για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, η οστεοπόρωση, μια κατάσταση στην οποία τα οστά είναι αδύναμα και εύθραυστα, είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, παρά στους άνδρες. Ευτυχώς, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πυκνότητα των οστών στις γυναίκες. Σύμφωνα με την Dr. Sherry Ross, εμπειρογνώμονα για την υγεία των γυναικών και συγγραφέα του βιβλίου She-ology, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία είναι το κλειδί για την προστασία από την οστική απώλεια.

Για τις γυναίκες με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανακούφιση. Το 2012, μια σουηδική μελέτη ανέφερε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα είχαν 37% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από τις γυναίκες που δεν πίνουν, ενώ οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια την εβδομάδα εμφάνισαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που δεν έπιναν είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα από αυτούς που έπιναν τακτικά αλκοόλ. Αυτοί που είχαν την ασθένεια αλλά έπιναν, είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Παρόλο που καμία από αυτές τις μελέτες δεν ήταν συγκεκριμένα για το αλκοόλ, πιστεύεται ότι το κρασί- και το κόκκινο κρασί ειδικότερα-θα μπορούσε να προσφέρι πολλά αντιφλεγμονώδη οφέλη, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά.

Η ρεσβερατρόλη έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), γιατί προκαλεί αύξηση των ορμονών στις γυναίκες. Πχ αυξάνει την τεστοστερόνη, που μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα, την αύξηση του σωματικού βάρους και τις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. Μια μελέτη του 2016 εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης στις γυναίκες με PCOS και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν τα συμπληρώματα εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από εκείνες που έλαβαν placebo.

Η καρδιά είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο το κρασί οφελεί και τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με CDC. Το 2015, μια μελέτη από πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν έξι υγιείς συνήθειες, (μία από τις οποίες ήταν η μετριοπαθής  κατανάλωση αλκοόλ) είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες  να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια άλλη μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με αυτές που δεν πίνουν καθόλου, οι γυναίκες που έπιναν μετριοπαθώς  είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μια χρόνια κατάσταση στην οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει όσο το αίμα χρειάζεται το σώμα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Heart Rhythm κατέδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν μετρίως έχουν μικρότερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

Οι γυναίκες που πίνουν κρασί μπορούν επίσης να απολαύσουν μεγαλύτερη προστασία από τον διαβήτη. Το 2014, μια μελέτη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που άρχισαν να πίνουν κρασί σε νεαρή ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, έδειξε ότι η κατανάλωση κρασιού βοήθησε στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες που ήταν υπέρβαρες.

Πολλές ειδικές σεξουαλικές μελέτες έχουν δείξει επίσης μια θετική συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας του εγκεφάλου των γυναικών. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology παρακολούθησε 1.458 γυναίκες στη Σουηδία και διαπίστωσε ότι όσες συνήθιζαν να πίνουν κρασί είχαν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από άνοια. Το 2005, δύο χωριστές μελέτες σχετικά με τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένες γυναίκες διαπίστωσαν ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας και στη μείωση του κινδύνου ερεθισμού του εγκεφάλου.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα ζητήματα υγείας των γυναικών, στα οποία το κρασί μπορεί να παίξει ωφέλιμο ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών, της σεξουαλικής λειτουργίας και της ψυχικής υγείας, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σχετικά με το φύλο.

Προς το παρόν, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, όπως οι Wider και Ross, ενθαρρύνουν τις γυναίκες που πίνουν κρασί να γνωρίζουν τόσο τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης κρασιού όσο και να είναι μετριοπαθείς όταν πίνουν. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε ορισμένους καρκίνους και άλλες ιατρικές καταστάσεις μέσω του τρόπου ζωής μας", δήλωσε η Ross. "Η ήπια κατανάλωση δεν είναι μόνο κοινωνικά ευχάριστη, αλλά μπορεί επίσης να έχει κάποια οφέλη για την υγεία που μπορεί να βελτιώσουν τη μακροζωία μας".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ