2018-06-14 14:42:54
Φωτογραφία για “Μαχαίρι” στο επίδομα τοκετού
By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Ούτε οι τοκετοί δεν ξέφυγαν από το “μαχαίρι” στις παροχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που ψηφίστηκαν αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο θέμα υπογεννητικότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αναθεωρημένο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όταν ο τοκετός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή σε μη συμβεβλημένο ιδιωτικό, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Ειδικότερα, αντί μαιευτικής περίθαλψης καταβάλλεται εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ, από 900 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΠΥ. Αντίστοιχα, για δίδυμη κύηση καταβάλλονται 900 ευρώ (έναντι 1.200) και για τρίδυμη κύηση 1.300 ευρώ (έναντι 1.600). Διευκρινίζεται ότι ως τοκετός νοείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων.

Είναι σαφές πως η προαναφερόμενη απόφαση “κουρέματος” του επιδόματος αυτού πλήττει τις γυναίκες εκείνες που, για διάφορους λόγους, επιλέγουν να γεννήσουν κατ’ οίκον.

Στο μεταξύ, ο νέος ΕΚΠΥ αποζημιώνει τις δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες, ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να έχει συμπληρωθεί 4μηνο από την προηγούμενη προσπάθεια, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ