2018-07-02 10:52:25
Φωτογραφία για Ψείρες της θάλασσας: Κι όμως υπάρχουν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες
Aν νομίζετε ότι οι ψείρες περιορίζονται μόνο στο τριχωτό μέρος του σώματος τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε καθώς όπως μάθαμε και εμείς με εκπλήξη υπάρχουν οι λεγόμενες «θαλάσσιες ψείρες».

Μάλιστα, όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι και άκρως απειλητικές για τους λουόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φλόριντα των ΗΠΑ που βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς σε πολλές παραλίες της πολιτείας έχουν παρατηρηθεί δεκάδες κρούσματα επιθέσεων σε λουόμενους από τις διαβόητες «θαλάσσιες ψείρες» με αποτέλεσμα να απαγορευτεί το κολύμπι σε πολλές παραλίες.

Tι είναι οι ψείρες της θάλασσας

Oι «ψείρες της θάλασσας» (επιστημονικά λέγονται καλιγίδες) είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών. Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα
. Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς. Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν. Οι καλιγίδες είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά, διότι συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά και μπορεί να μπουν μέσα από το μαγιό τους και να τα δαγκώνουν κατ’ επανάληψιν.

Παρά το όνομά τους,, οι «θαλάσσιες ψείρες» δεν είναι έντομα, ούτε αρθρόποδα, αλλά προνύμφες των γνωστών μας μεδουσών, και διαθέτουν εξίσου οδυνηρό τσίμπημα με τα ενήλικα άτομα. Μάλιστα, επειδή κολυμπούν σε τεράστιες ποσότητες (έχουν μέγεθος καρφίτσας), δεν φαίνονται εύκολα, αλλά παρά ταύτα προκαλούν έντονο κνησμό και εξανθήματα. Μάλιστα, το εξάνθημα από τις «θαλάσσιες ψείρες» συνοδεύεται από συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, ναυτίες, ζαλάδες, κλπ) και χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να υποχωρήσει.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ