2018-07-03 00:06:18
Φωτογραφία για Το ταξίδι των Beatles στην Ελλάδα τον Ιούλιο του ‘67
Στο μοναδικό τους ταξίδι στην Ελλάδα οι Beatles φιλοξενήθηκαν στο σπίτι ακριβώς δίπλα από τα γραφεία της εταιρείας Communication Effect. Ο άνθρωπος της επικοινωνίας και συγγραφέας βιβλίων για τη μουσική Μωρίς Σιακκής, γράφει λίγα λόγια για το άγνωστο εκείνο ταξίδι των Beatles στη χώρα μας:

Αρκετοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα του ροκ είχαν πάρε-δώσε με την Ελλάδα, είτε περιστασιακά είτε διαχρονικά. Στα πρώτα περιλαμβάνεται το πέρασμα του Clapton από την Κυψέλη το ’65, στα τελευταία η σχέση των Pink Floyd με τη Ρόδο και του Leonard Cohen με την Ύδρα. Όπως και τόσοι άλλοι – μουσικοί ή όχι – που αποζητούσαν ήλιο, θάλασσα, περιπέτεια, ή και όλα μαζί, οι Beatles πέρασαν και αυτοί από την Ελλάδα – και μάλιστα, με προοπτική να μείνουν! Το πέρασμά τους όμως είναι σχετικά άγνωστο, ίσως γιατί έγινε σε μια εποχή που η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη.

Ιούλιος του 1967. Οι Beatles έχουν σταματήσει τις περιοδείες εδώ και ένα χρόνο: η συναυλία τους στο Candlestick Park του San Francisco στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου θα είναι και η τελευταία τους – με εξαίρεση την εμφάνισή τους στη σκεπή του κτιρίου της Apple λίγο πριν διαλυθούν
. Συγκεντρώνουν την ενέργειά τους στο στούντιο και έχουν αρχίσει να αποζητούν την απομόνωση. Κάποια στιγμή, ο Lennon ρίχνει την ιδέα να αγοράσουν ένα νησί, στο οποίο θα μπορούν να πηγαίνουν με τις οικογένειές τους όποτε θέλουν και στο οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν το στούντιο των ονείρων τους όπου θα δουλεύουν απερίσπαστοι.

Η λύση έρχεται από τον «Magic Alex» ή «Έλληνα μάγο», κατά κόσμον Αλέξη Μάρδα. Φοιτητής στην Αγγλία από το ’65, τους έχει γνωρίσει μέσω του γκαλερίστα John Dunbar (συζύγου της Marianne Faithfull) και του Brian Jones των Rolling Stones, έχει διεισδύσει στο περιβάλλον τους και τους έχει γοητεύσει με τις γνώσεις του στα ηλεκτρονικά. Γιατί όχι στην Ελλάδα, όπου πουλάνε νησιά τζάμπα; Παρά το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχει στρατιωτική δικτατορία, η πρόταση παίρνει την έγκριση και σύντομα ο Μάρδας και ο Alistair Taylor, βοηθός του Brian Epstein, επιφορτίζονται να πάνε στην Ελλάδα και να ψάξουν για νησί.

Μετά από μια εβδομάδα και ανάλογο ψάξιμο, κάνουν ένα shortlist από τρία νησιά, με επικρατέστερο το Λέσλο ή Λέζο: ένα νησί συνολικής έκτασης 320 στρεμμάτων, με 4 παραλίες και 4 μικρά νησάκια γύρω, ένα για κάθε μέλος. (Νησί με τέτοιο όνομα δεν υπάρχει, μια εκδοχή είναι ότι ήταν η Τσουγκριά κοντά στη Σκιάθο, άλλη ότι ήταν η Αγία Τριάδα κοντά στην Εύβοια, η οποία μάλιστα έχει και σχήμα κιθάρας).

Στις 20 και στις 22 Ιουλίου, οι Beatles μαζί με τις συμβίες τους και κάποιους βοηθούς φτάνουν στην Αθήνα σε δύο ομάδες – χωρίς τον Epstein, ο οποίος πενθούσε το θάνατο του πατέρα του. Τους υποδέχεται ο Μάρδας μαζί με τον πατέρα του, αξιωματούχο του καθεστώτος, με το οποίο είχε γίνει ήδη συμφωνία: θα έχουμε διπλωματική ασυλία, δε θα ψάξετε τις βαλίτσες μας (άρα, φέρνουμε όσο χόρτο και χάπια θέλουμε μέσα) και εμείς θα σας λέμε πού πηγαίνουμε, για να έχετε καλή δημοσιότητα. Αυτό βόλευε και την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους: κάθε φορά που έβγαιναν οι Beatles στην Αθήνα, το Υπουργείο Τουρισμού ήξερε που θα πάνε και εμφανιζόταν κόσμος και φωτογράφοι. Μάλιστα, σε μια επίσκεψη των Beatles στους Δελφούς, δεν μπόρεσαν καν να μπουν στο αρχαίο θέατρο να δουν μια παράσταση του Αγαμέμνονα από έναν αγγλικό θίασο: πλήθος κύκλωσε το αυτοκίνητό τους και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στην Αθήνα Ακολούθησε κρουαζιέρα με ένα πολυτελές γιοτ, με βασικό σκοπό να δουν το νησί. Η κρουαζιέρα πήγε καλά, οι Beatles χάρηκαν τον ήλιο, τη θάλασσα, το LSD και – φυσικά – το τραγούδι σε φυσικό περιβάλλον. Το κυριότερο: το νησί τους άρεσε και ο Taylor επέστρεψε στην Αγγλία για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Πήρε ειδική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών James Callaghan για εξαγωγή 95,000 λιρών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για αγορά δολαρίων από την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ όμως το πράγμα πήγαινε να κλείσει, οι Beatles άλλαξαν γνώμη. Πούλησαν πάλι τα δολάρια, αποκομίζοντας και κέρδος 11,400 λιρών γιατί είχε αλλάξει η ισοτιμία. Όπως θα δήλωνε αργότερα και ο George, ήταν και η μοναδική φορά που το γκρουπ έβγαλε λεφτά από επιχειρηματικό εγχείρημα…
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ