2012-06-04 17:30:04
Φωτογραφία για Η φύση βοηθάει στην θεραπεία της κατάθλιψης
Τα κρούσματα της κατάθλιψης αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ρυθμό όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση όσο η ανασφάλεια αυξάνεται και οι σχέσεις των ανθρώπων ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Την επόμενη 20ετία εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η σοβαρότερη νόσος στο δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και οι έρευνες, συνηγορούν στο ότι για τα σοβαρά περιστατικά, τα αντικαταθλιπτικά είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αναδυθούν από την άβυσσο της κατάθλιψης. Για την ήπια μορφή της νόσου όμως δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ενδέχεται να φανούν χρήσιμα τα γιατροσόφια της φύσης.

Υπάρχουν κάποια άνθη που βοηθούν στην ηρεμία μας, τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού θεωρείται ότι έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Ειδικότερα, το περγαμόντο βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης και φόβου, το τριαντάφυλλο δρα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και αφροδισιακά, ενώ το γιασεμί βοηθά σε καταστάσεις φόβου, κατάθλιψης, στρες και εξάντλησης.


Επίσης υπάρχουν και φυτά που καταπολεμούν την κατάθλιψη και είναι βάλσαμο για την ψυχή μας. Το φυτό της χαράς είναι το πλούσιο σε βιταμίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης) αποκαλείται και «φυτό της χαράς». Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιβεβαιώνουν και επιστημονικά την ευεργετική δράση του αποστάγματος σαφράν για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης.

Η γλυκόρριζα ή γλυκύρριζα έχει ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ίχνη αιθέριων ελαίων, που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αποκατάσταση της νευρικής και της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς, επειδή έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση.

Ωστόσο υπάρχει και το βότανο που διώχνει την λύπη το μελισσοβότανο και κιτροβάλσαμο είναι μερικές από τις ονομασίες με τις οποίες συναντάμε σε διάφορα μέρη της χώρας μας το βότανο Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis). Ο βοτανολόγος John Evelyn έγραφε το 1679 ότι το μελισσόχορτο είναι «διαμάντι για τον εγκέφαλο, δυναμώνει τη μνήμη και διώχνει δραστικά τη μελαγχολία». Η δράση του βοτάνου είναι κατασταλτική και αντικαταθλιπτική. Επίσης, διεγείρει το πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ατονία και νωχελικότητα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ