2012-06-04 18:38:46
Φωτογραφία για Απευθείας τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις από ESM προκρίνουν Κομισιόν και Παρίσι
«Να λυθεί στη ρίζα του το πρόβλημα» 

Τη δυνατότητα απευθείας στήριξης σε τράπεζες της Ευρωζώνης από τα κεφάλαια του ESM-η οποία δεν προβλέπεται με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο- «εξετάζει σοβαρά» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση που βρίσκει σύμφωνη και τη γαλλική κυβέρνηση. 

 Η εξέταση αυτού του ενδεχομένου εντάσσεται στις σκέψεις για ευρωπαϊκό συντονισμό του «διχτυού» για τις τράπεζες, της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» -τη δημιουργία της οποίας «η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει», όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

 Το ζήτημα των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων συμβάλλει στην ενίσχυση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη: Η μεν Ισπανία είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα της Bankiaενώ την Κυριακή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε πως, εάν εξαντληθούν οι υπόλοιπες πιθανότητες για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η Λευκωσία θα στραφεί σε ευρωπαϊκή στήριξη.


Απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις από τον ESM «δεν είναι, προς το παρόν, μέρος της ισχύουσας συνθήκης που διέπει τον μηχανισμό» δήλωσε τη Δευτέρα ο Όλι Ρεν. «Ωστόσο, βλέπουμε πως είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εναλλακτική της απευθείας τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης καθώς προχωρούμε στη συζήτηση των πιθανών τρόπων να δημιουργήσουμε μία τραπεζική ένωση» σημείωσε.

«Το εξετάζουμε ως σοβαρό ενδεχόμενο, ως έναν τρόπο να σπάσουμε το δεσμό μεταξύ κρατών και τραπεζών [...] ώστε να πάμε στη ρίζα της τρέχουσας κρίσης χρέους» είπε ο Όλι Ρεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, και ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως και το Παρίσι στηρίζει την ιδέα απευθείας τραπεζικών ανακεφαλαιοποίησεων.

«Είμαστε υπέρ αυτής της τραπεζικής ένωσης» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Όσον αφορά τα γαλλικά δημοσιονομικά, ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση Ολάντ έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονικής εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί και προβλέπει μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Ο στόχος αυτός, υποστήριξε, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. «Αυτή είναι δέσμευση του προέδρου Ολάντ, αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δημοσιονομική αξιοπιστία που ζητά από εμάς η Κομισιόν» είπε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ