2012-06-04 20:13:02
Φωτογραφία για Μνημόνιο και για την Κύπρο;
Η κυπριακή οικονομία πλέει σε φουρτούνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, οι οποίες κάνουν λόγο ότι το νησί της Αφροδίτης αναμένεται σύντομα να... ζητήσει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση της οικονομίας.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε σαφές πως η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τις "ανισορροπίες" στα δημοσιονομικά της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποβάλει ειδικό σχέδιο δράσης στο οποίο θα ξεκαθαρίζει όλες τις προθέσεις της αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την λήψη μέτρων λιτότητας.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλτζαφάζ, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».


Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:

1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία». Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

3. «Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επίσης αναγνωριστεί ως πηγή ανησυχίας». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, κυρίως λόγω δανείων που χορηγήθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ