2012-06-04 21:38:03
Φωτογραφία για Η βασική αρχή του γερμανικού σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης
Η γερμανική πρόταση έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για... τα τέλη Ιουνίου. Και θα είναι η «υποχώρηση», έστω και οριακή, που λέγεται ότι θα κάνει το Βερολίνο, προκειμένου να κατευνάσει το κύμα αντίδρασης εναντίον του, ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού. 

Τι θα περιλαμβάνει το «μενού» της συνταγής που θα παρουσιάσουν; Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις βασικές αρχές του σχεδίου, είναι αυτή που υποστηρίζει πως όταν ένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης είναι υπερχρεωμένο και προσφεύγει προς βοήθεια στις Βρυξέλλες, τότε ναι μεν θα αξιοποιείται η λύση του ευρω-ομολόγου, αλλά όχι για το σύνολο του χρέους.

Συγκεκριμένα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καλύπτεται το χρέος που αντιστοιχεί στο 60% και πάνω, σε σχέση με το ΑΕΠ. Για το υπόλοιπο ποσοστό (δηλαδή, μέχρι και το 60% του ΑΕΠ) υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το κράτος – μέλος, το οποίο και θα συνεχίζει να το εξυπηρετεί, όπως και προηγουμένως.


Υπ’ αυτόν τον απαρέγκλιτο όρο η Γερμανία δέχεται να μπει σε μια συζήτηση για το ευρω-ομόλογο, το οποίο, για πολλούς, αποτελεί τη μόνη λύση του προβλήματος, πλέον.

Παράλληλα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το Βερολίνο, για να συναινέσει στην έκδοση του συγκεκριμένου χρεογράφου, θα ζητήσει επίσης εγγυήσεις από την πλευρά των κρατών – μελών που προτίθενται να κάνουν χρήση του, ως εξής: α) είτε με τη μορφή χρυσού, β) είτε με τη μορφή κάλυψης μέσω κρατικής περιουσίας!

Δηλαδή και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα εχέγγυα τα οποία θα ζητηθούν θα είναι τέτοια και τόσα που θα καθιστούν την βοήθεια μέσω της συγκεκριμένης οδού κανονική «ύστατη λύση» και κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση φάρμακο για κάθε νόσο που θα εντοπίζεται από δημοσιονομικής απόψεως στην ΕΕ.

Πρόθεση του Βερολίνου είναι να καταστεί σχεδόν αδύνατη η προσφυγή στο ευρω-ομόλογο, θεωρώντας ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα τελειώνει μια για πάντα με αυτή την ιστορία.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ