2012-06-05 08:10:40
Φωτογραφία για ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Την πρώτη κρυάδα την πήραν με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αφού η εκκαθάριση γίνεται απευθείας. Τις επόμενες μέρες όμως θα έρθουν και τα ραβασάκια και θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την πληρωμή έξτρα φόρων, σε μέσα επίπεδα 1.300 ευρώ ανά δήλωση.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προετοιμάζεται να στείλει εντός της εβδομάδας τα πρώτα 350.000 εκκαθαριστικά δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σε ποσοστό 65% ή περισσότερα από 200.000 είναι χρεωστικά. Μόλις ένας στους δέκα θα λάβει με την πρώτη παρτίδα ειδοποιητήριο για επιστροφή φόρου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα την εισπράξει αφού το υπουργείο Οικονομικών είναι γνωστό ότι έχει παγώσει όλες τις δαπάνες.

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν αρχικά το «καπέλο» των 700 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Προκύπτει απευθείας εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί η έκτακτη εισφορά 1%-4% για τα εισοδήματα του 2011 αλλά και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.


Όσοι τυχεροί λάβουν τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά τους, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, γεγονός που δεν είναι δεδομένο για όσους καθυστερήσουν (δεδομένου ότι οι προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φυσικών προσώπων παρατάθηκαν έως τις 16 Ιουλίου και για τις χειρόγραφες έως τις 2 Ιουλίου). Ανάλογα με την ταχύτητα αποστολής των εκκαθαριστικών, δεν αποκλείεται να κληθούν να εξοφλήσουν ακόμα και σε μία δόση.

Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος, συνοδεύεται και από την αποστολή 260.000 σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009, σε μια προσπάθεια να μπει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία του Δημοσίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα το Μάιο παρουσίασαν υστέρηση μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται στο κόκκινο. 

Για να ανακάμψουν τα έσοδα, ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει φοροκυνηγητό, δίνοντας προτεραιότητα σε «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, οφειλές δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τον τελευταίο χρόνο.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να δουν, πριν λάβουν το ραβασάκι με τις προειδοποιήσεις κατασχέσεων, πόσα χρωστούν στην Εφορία μπορούν να απευθυνθούν στο διαδίκτυο. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτωντου υπουργείου Οικονομικών ανέπτυξε μια νέα ειδική εφαρμογή, στον ηλεκτρονικό ιστότοπο link.minfin.gr/eidop , μέσω της οποίας κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει αναλυτικά όλα τα ποσά που οφείλει – μη ληξιπρόθεσμα και ληξιπρόθεσμα - προτού αποσταλούν σ’ αυτόν ταχυδρομικά τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα ή πριν ξεκινήσουν οι «οχλήσεις» από την Εφορία.

Η υπηρεσία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του TAXISNET. Εισάγοντας το Username και το password που έχουν ήδη λάβει θα οδηγούνται στην ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει όλα τα ποσά των φόρων που οφείλουν -ληξιπρόθεσμα και μη - είτε αφορούν στα εισοδήματά, είτε στην ακίνητη περιουσία τους κ.λπ.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ