2012-06-05 11:18:03
Φωτογραφία για Δύο δρόμοι, δύο προσανατολισμοί
Οι προτάσεις διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά διαφορετικές   Αυτή φορά όχι κατ' επίφαση, αλλά ουσιαστικά. Η ψήφος των Ελλήνων, όχι μόνον σε σχέση με τα δύο αυτά κόμματα, αλλά στο σύνολο των κομμάτων θα δείξει τον δρόμο.

Οι 18 προτάσεις της ΝΔ και τα 6 σημεία του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον κύκλο διαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είναι διαχειριστικού τύπου. Υπό την έννοια ότι έχουν ως λογική ότι αποδέχονται το Μνημόνιο και σε συμφωνία με την Τρόικα και ειδικά το Βερολίνο, προσπαθούν να το διορθώσουν ώστε να πάψει να είναι τόσο καταστροφικό και υφεσιακό. Οι διαφορές στις προτάσεις είναι δευτερεύον ζήτημα , στο επίπεδο αυτό.

Η Δημοκρατική Αριστερά, που όπως θα φανεί και μέσα στις επόμενες προεκλογικές εβδομάδες, είναι ο τρίτος πόλος αυτού του σχήματος, η αριστερή αναφορά του, διακηρύσσει πριν απ' όλα την ανάγκη η Ελλάδα, να παραμείνει στο ευρώ, ως μονόδρομο και υπό την έννοια αυτή αποδέχεται το Μνημόνιο.


Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον παρουσίασε, το πλαίσιο της δικής του πρότασης διακυβέρνησης, θέτει ως προτεραιότητα την ακύρωση του Μνημονίου, σε μονομερή μάλιστα βάση. Στη συνέχεια μιλά για διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο ότι η δομή της Ευρώπης, θα αρνηθεί την καταγγελία του Μνημονίου και θα πει εφαρμόζετε το Μνημόνιο για να συνεχίσουμε τον δανεισμό, η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο παρά την μετατροπή της σε οικονομική συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ , επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού, θα καταγγείλει το Μνημόνιο, η Τρόικα τη συνέχεια της δανειακής σύμβασης, που θα την θεωρήσει επίσης από την πλευρά της άκυρη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κηρύξει παύση εξωτερικών πληρωμών ή αναστολή τους , χωρίς διαπραγμάτευση για το ύψος των χρεών για 3 η 5 χρόνια και περιοριστικά μέτρα, αναγκαστικά στο εσωτερικό της Ελλάδας ύψους 2,5 δις ευρώ, προκειμένου άμεσα η Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσει την ανάγκη λειτουργίας του κράτους, μισθοί και συντάξεις, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά κόβοντας χρηματοδοτήσεις και βάζοντας την χώρα σε «ειδικό καθεστώς» που εκ των πραγμάτων θα είναι την «ρυμουλκεί» εκτός Ευρώπης.

Η συζήτηση για την οικονομική συμφωνία συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη , θα γίνει επωφελής και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να λύσουν άμεσα ζητήματα τους. Ελέγχεται τι θα κάνει το ΔΝΤ σχετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτονομείται αφού η Τρόικα χάνει ολοσχερώς τον ρόλο της στην Ελλάδα, αυτονόητα.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να συσχετισθεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αντιμνημονιακοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, που είναι όμως τοποθετημένοι στην εθνική δεξιά, με ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές σε τοποθετήσεις και ιδεολογικοπολιτικές αναφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σειρά κορυφαίων ζητημάτων. Διεθνής πολιτική και γεωπολιτική θέση της χώρας, ζητήματα Αστυνομίας και συγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιμετώπισης του εφοπλισμού και ναυτιλίας, μεταναστών- δημόσιας ασφάλειας.

Θα συγκλίνουν «συνθετικά» τα δύο κόμματα ή όχι, υπό προϋποθέσεις ανάγκης να υπάρξει κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει της ΝΔ; Θα το δείξει η Ιστορία. Πριν από αυτό θα αποφασίσουν οι Έλληνες τι θέλουν.

 
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ