2012-06-05 12:19:16
Φωτογραφία για Η Λαγκάρντ προτείνει τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, και αναδημοσιεύεται από το πρακτορείο Ρόιτερς, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ διαθέτει το περιθώριο να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση του δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό του 1% στο οποίο ανέρχεται σήμερα.

«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσω της νομισματικής πολιτικής όπως έχει γίνει με το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO) που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ. Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μείωση του επιτοκίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τα φτηνά τριετή δάνεια που είχε παράσχει σε δύο δόσεις στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 η ΕΚΤ είχαν ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ωστόσο φάνηκε ότι ήταν προσωρινό με αποτέλεσμα κάποιοι να προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά την αυριανή της συνεδρίαση την Τετάρτη. Δημοσκόπηση ωστόσο του πρακτορείου Ρόιτερς έδειξε ότι 62 από 73 αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε καμία μεταβολή και θα συνεχίσει να δανείζει με επιτόκιο 1%.


Εντονη είναι εξάλλου η ανησυχία ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης που αντιμετωπίζει να προσφύγει τελικώς σε πακέτο στήριξης όπως έπραξαν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι πιέζει Βρυξέλλες και Βερολίνο να δοθεί απευθείας βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες -ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Γερμανία. Το συγκεκριμένο σενάριο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας ωστόσο το Βερολίνο σπρώχνει την Ισπανία σε πλήρες πακέτο στήριξης, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες, σενάριο το οποίο η Μαδρίτη προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία.

Η κυρία Λαγκάρντ από την πλευρά της διέψευσε για άλλη μία φορά τις φήμες περί προσφυγής της Μαδρίτης σε ένα πακέτο στήριξης, υποστηρίζοντας ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν συνομιλούμε σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Η Ισπανία έχει κάνει ήδη πάρα πολλά. Εχει δείξει πολιτικό κουράγιο και έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ