2012-06-05 12:52:10
Φωτογραφία για Η Ισπανία δυσκολεύει την κατάσταση για την Ελλάδα...!!!
Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία και η είσοδος της Ιταλίας στο κάδρο των προβληματικών οικονομιών μειώνουν ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια ελαστικότερης προσέγγισης στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριζαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας -και ενώ η πίεση στο ευρώ από το ισπανικό τραπεζικό πρόβλημα αυξανόταν- ότι η κατάσταση για την Ελλάδα θα γίνει πολύ δύσκολη την επόμενη περίοδο, αν δεν γίνει δυνατό να αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα σε Ισπανία και Ιταλία.

Και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα το οποίο «δεν φαίνεται δυνατό να το χειρισθούν με τις δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις οι κυβερνήσεις των δύο χωρών» Οι απαιτήσεις στην κατεύθυνση αυτή στρέφονται στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ του τραπεζικού και κρατικού χρέους, αλλά δεν έχει ακόμα βρεθεί η «λύση» για το πως θα γίνει αυτό, καθώς η διοχέτευση πόρων από το EFSF ή το ESM κατ’ ευθείαν στο τραπεζικό σύστημα, παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις,


εξακολουθεί να σκοντάφτει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι υποστήριζαν χθες ότι κάποια βήματα στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει αλλά «δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου»...

Συγκεκριμένα, υποστήριζαν, ότι το μεγάλο εμπόδιο από πλευράς Γερμανίας είναι το ότι το Βερολίνο αρνείται να δώσει «πράσινο φως» γιατί έτσι -με την παράκαμψη των κυβερνήσεων- αποφεύγεται η δημοσιονομική δέσμευση των χωρών που θα λάβουν την βοήθεια. Για τον λόγο αυτό μία ομάδα «τεχνικών» έχει αναλάβει να προτείνει ένα πακέτο δεσμεύσεων που τελικά θα ικανοποιεί την γερμανική πλευρά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι όλα θα είναι έτοιμα για τα τέλη Ιουνίου.

Στο μεταξύ, το θέμα έρχεται για άλλη μια φορά στην ατζέντα του G-7, στο οποίο οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν το κατά πόσο η αρχική πρόταση του ΔΝΤ από την εαρινή του σύνοδο για την αποσύνδεση του κρατικού και του τραπεζικού χρέους στην Ευρωζώνη έχει κάνει βήματα...

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα στις Βρυξέλλες -παρότι επηρεάζεται από τις σκοπιμότητες παρέμβασης στην προεκλογική καμπάνια στην Ελλάδα- δεν φαίνεται να βελτιώνεται για την Αθήνα. Αντίθετα, έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν πληροφορίες από την πλευρά της Eurostat -μέσω των αντιπροσώπων στο EWG- ότι η εικόνα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα βαίνει επιδεινούμενη και μάλιστα με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που είχαν προβλεφθεί!

Και μάλιστα φαίνεται να ωριμάζει πάλι η εκτίμηση -όπως είχε αναφερθεί στις αρχές της άνοιξης- ότι το πακέτο για την Ελλάδα θα χρειασθεί επικαιροποίηση το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου αν όχι ενωρίτερα! Με την διαφορά ότι τώρα λόγω Ισπανίας και Ιταλίας η «διόρθωση» αυτή θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Πηγή / capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ