2018-08-08 13:12:26
Φωτογραφία για ΓΕΣ: Το bonus στα ανταλλακτικά για τα Kiowa Warrior
Κέρδη για το ΓΕΣ, και για την Aεροπορία Στρατού που αναμένει να εντάξει στο στόλο της τα Ελικόπτερα Επιθετικής Αναγνώρισης ΟΗ-58D "Kiowa Warrior", προκύπτουν από την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν τις πωλήσεις αμυντικού υλικού σε συγκεκριμένες χώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο στο επίπεδο των ανταλλακτικών θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον στοκ που αποτιμάται στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία του αποθέματος των ανταλλακτικών που απαιτούνται για τη συντήρηση των "Ινδιάνων" της Αεροπορίας Στρατού που αποτιμώνται στις 540 χιλιάδες. Πάντως η παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων φαίνεται ότι οριοθετείται αργότερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Τι περιλαμβάνει η προμήθεια

Θα αποκτηθούν 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Επιθετικής Αναγνώρισης Αναγνώρισης ΟΗ- 58D «Kiowa Warrior».Το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 44.156.061 $ και καλύπτει τη μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων των Ε/Π. Τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800.


Η εισήγηση για την προμήθεια των Ε/Π ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» έγινε από την Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, που είναι ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), με βάση την Επιμέρους Μελέτη Υποπρογράμματος (ΕΜΥΠ), για την οποία γνωμοδότησαν θετικά όλα τα αρμόδια συμβούλια, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση.

Η κατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa

Τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 60 Ε/Π, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Διευκρινίζεται ότι, καθώς όλα τα Ε/Π προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των 36 Ε/Π, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα 70 Ε/Π. Όλοι οι Σ/Α είναι διαθέσιμοι για προμήθεια, αφού αποτελούν τα κύρια συστήματα επικοινωνιών που είναι εγκατεστημένα και χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό σε όλους τους τύπους Ε/Π που διαθέτει.

H προμήθεια των Ε/Π OH-58D «Kiowa Warriοr», σχεδιάστηκε για να καλύψει επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση με το μικρότερο, δυνατό κόστος και με πλήρη αξιοποίηση της αξιοπλοϊμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητάς τους. Επιπλέον, δεν έχει προκύψει απαίτηση μετατροπής και αναβάθμισης, για το χρόνο κτήσης και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των Ε/Π OH-58D.

Επίσηςς αναφέρεται ότι στη LΟΑ έχει προβλεφθεί η εκτέλεση συντήρησης για την επαναφορά (regeneration) των Ε/Π σε αξιοπλόϊμη κατάσταση, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Αμερικανικού Στρατού, με μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης. Στο έργο αυτό τέλος, έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν εγχώριες εταιρείες που διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση. 

Η οικονομοτεχνική μελέτη του ΓΕΣ

Η οικονομοτεχνική μελέτη δείχνει οτι εάν κάθε ελικόπτερο πραγματοποιήσει 250 ώρες πτήσης το χρόνο, τα ανταλλακτικά του και η υποστήριξή του είναι για 4 έως 6 χρόνια. Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, μάλιστα φέρνοντας ως παράδειγμα τις ώρες πτήσεις των υπόλοιπων πτητικών μέσων είχε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή:

1. Τα Apache πετάνε γύρω στις 32 ώρες/χρόνο,

2. Τα Chinook γύρω στις 46 ώρες/χρόνο. 

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ