2012-06-05 16:02:51
Φωτογραφία για Λαγκάρντ: Παράδειγμα η...Λετονία!
Νέο μήνυμα στην Ελλάδα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έστειλε στην Ελλάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Αθήνα, όπως και άλλες χώρες, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας.

Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, υποστηρίζοντας πως ήταν επιτυχές. Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Σβένσκα Νταγκμπλάντετ (Svenska Dagbladet), εξήρε τη στάση των πολιτικών της Λετονίας, επισημαίνοντας πως «συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις».

«Ένα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή», διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν», υπογράμμισε.


«Η Λετονία αποφάσισε να κινηθεί με διπλή ταχύτητα και αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια προχωρώντας σταδιακά (...) προτίμησε να χτυπήσει δυνατά και γρήγορα» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ έδωσε τον Δεκέμβριο του 2008 ένα δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ στη Λετονία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία της Βαλτικής με δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5% την περίοδο 2008-2009, βυθίζοντας τη Λετονία στη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως.

Το σχέδιο στήριξης του ΔΝΤ, που προέβλεπε αυστηρή λιτότητα, επέτρεψε στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011. Όμως, η ανεργία παραμένει αυξημένη και έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 16,3%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Το σχέδιο διάσωσης της Λετονίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όμως η χώρα εξακολουθεί να αποπληρώνει τα δάνειά της στο ΔΝΤ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ