2012-06-05 19:18:03
Φωτογραφία για Δίνονται 70 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Η οριστικοποίηση των ποσών που θα δοθούν από το Δημόσιο για τις οφειλές προς προμηθευτές, φαρμακοποιούς, κλινικές, κ.λπ., ήταν το αντικείμενο σύσκεψης... των υπηρεσιακών υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Γιώργου Ζανιά και Χρήστου Κίττα αντίστοιχα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους φαρμακοποιούς για τις οφειλές Μαρτίου του ΕΟΠΥΥ (έχει προηγηθεί καταβολή 200 εκατ. για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου), ενώ διαθέσιμο είναι και ποσό 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Τα 70 εκατ. ευρώ για το Μάρτιο είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο όπως διαμηνύεται, δεν πρόκειται να δοθούν αν πρώτα δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί.


Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή -σημειώνεται- δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως στο σημερινό αδιέξοδο με τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έχει οδηγήσει η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο χώρο της υγείας.

«Αντί για εξυγίανση, παρακολουθούμε αμοιβαίους εκβιασμούς πολιτείας και προμηθευτών για την εξασφάλιση προνομίων σε ομάδες συμφερόντων εις βάρος της υγείας των ασθενών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς «να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί».

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ