2012-06-05 21:43:02
Φωτογραφία για Περισσότεροι οι... ζητιάνοι από τους τουρίστες στο κέντρο του Ηρακλείου!
της Κατερίνας Μηναδάκη

Άνθρωποι χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, με παραμορφωμένα πρόσωπα, παιδιά, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι ανήμποροι στοιχειώνουν κάθε γωνιά... της πόλης του Ηρακλείου απλώνοντας το χέρι και ζητώντας ελεημοσύνη.

Όλοι θέλουν ένα ευρώ, ένα πιάτο φαγητό, οτιδήποτε! Οι επαίτες του Ηρακλείου αυξάνονται καθημερινά δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις αρχές που πλέον δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και τι να κάνουν.

Σε κάθε γωνιά, σε κάθε καφέ, σε κάθε πλατεία, έξω από εκκλησίες, έξω από αρχαιολογικούς χώρους, στην είσοδο καταστημάτων υπάρχει πάντα ένας επαίτης με απλωμένο χέρι.

Ανάμεσα τους πολλά είναι τα ανήλικα που κάποιοι εξωθούν στην επαιτεία και τα εκμεταλλεύονται. Πουλάνε χαρτομάντιλα, λουλούδια, ή ακόμα και τίποτα...απλά πλησιάζουν και ζητάνε φαγητό και λεφτά.

Το όλο σκηνικό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τους ντόπιους και γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικό τους καλοκαιρινούς μήνες που στη διαδικασία μπαίνουν και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης
. Οι Ηρακλειώτες ξέρουν καλά πως οι ορδές των επαιτών που έχουν κατακλείσει το Ηράκλειο είναι αλλοδαποί. Τις περισσότερες φορές προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής και κάποιοι τους χρησιμοποιούν για να εισπράττουν. Μιλούν σπαστά ελληνική ή και καθόλου και γίνονται εξαιρετικά ενοχλητικοί «διαφημίζοντας» τα κομμένα μέλη του σώματος τους στους περαστικούς και απλώνοντας το χέρι Όσες φορές η υποδιεύθυνση ασφάλειας Ηρακλείου έχει συλλάβει κάποιους από αυτούς δεν έχει βγάλει άκρη. Το αδίκημα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και πολύ γρήγορα οι τύποι αυτοί βρίσκονται ξανά στα ίδια πόστα με το ίδιο πάντα απλωμένο χέρι.

Όσο για τους ανήλικους επαίτες, η ανυπαρξία δομών τους αναγκάζει να επιστρέφουν πάντα στα ίδια σκαλοπάτια με το ίδιο ακορντεόν ή το ίδιο καλάθι με χαρτομάντιλα....Η ελληνική πολιτεία είναι πάντα απούσα!

Την ίδια στιγμή οι ξένοι τουρίστες που καταφτάνουν στο Ηράκλειο δεν μπορούν να ξέρουν αν αυτοί που επαιτούν είναι Έλληνες ή ξένοι. Εκείνοι απλά καταγράφουν τις εικόνες αθλιότητας στην καρδιά ενός τουριστικού προορισμού όπως είναι το Ηράκλειο. Δίπλα στην Κρήνη Μοροζίνι ή στο Ναό του Αγίου Τίτου και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου οι εικόνες είναι απαράδεκτες.

Και όμως κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να ενδιαφερθεί για το όλο φαινόμενο. Να ενδιαφερθεί για τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους που μπορεί να έχουν πέσει στα νύχια επιτηδείων, που δεν μπορούν να εξοικονομήσουν τα προς το ζην και αναγκάζονται να ζουν με απλωμένο το χέρι...που άφησαν την πατρίδα τους και ήρθαν εδώ για ένα καλύτερο αύριο και βρέθηκαν να επαιτούν σε μια χώρα που τώρα δεν έχει να ταΐσει ούτε τα ίδια τα παιδιά της!

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ