2012-06-06 00:01:16
Φωτογραφία για Σαν σήμερα άλλαξε για πάντα το στυλ του ντυσίματός μας
Σαν σήμερα, δημιουργήθηκε το δημοφιλέστερο, πιο πολυφορεμένο και αγαπημένο ρούχο για άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Το τζίν! Διαβάστε στο planet-greece την ιστορία του Ήταν το 1853 όταν ο Levis Strauss παρουσίασε το πρώτο τζιν. Δεν ήταν τίποτ' άλλο από ένα παντελόνι το οποίο έραψε από καραβόπανο!

Σήμερα 20 Μαΐου το παντελόνι τζιν γίνεται, 159 ετών.

Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στη μόδα, τα πάντα μπορούν να βγουν εκτός κάποιες σεζόν και να επανέλθουν παραλλαγμένα αργότερα, ποτέ μα ποτέ όμως δεν πρόκειται να σταματήσουμε να φοράμε τζιν.

Και θα εξακολουθήσει, το υπεραιωνόβιο αυτό ρούχο, να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και

αναντικατάστατα κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας και της εμφάνισής μας.

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο στα υφάσματα εφευρέθηκε το 1873 από τους Jacob Davis και Levi Strauss,

Η ιστορία του τζιν, λοιπόν ενός καθαρά αμερικάνικου ενδύματος, είναι τόσο παλιά που χρονολογείται από το 1853. Η ιστορική εξέλιξή του ξεκίνησε από τους εργάτες ορυχείων οι οποίοι φορούσαν ρούχα που έπρεπε να αντέχουν στις σκληρές δοκιμασίες και να είναι ανθεκτικά. Κατασκευάζονταν από καραβόπανο, αλλά λόγω των


ερεθισμών που προκαλούσαν άλλαξαν το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό το λεγόμενο denim – δίμιτο στα ελληνικά.

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν οι τσέπες που σχίζονταν και γι’ αυτό η λύση ήταν οι μεταλλικές κόπιτσες που έχουν και τα σημερινά τζινς. Στην αρχή το χρώμα τους ήταν μπεζ και στη συνέχεια το σημερινό μπλε για να μη λερώνεται εύκολα. Το τζιν αποτελεί το μακροβιότερο κομμάτι στο στερέωμα της μόδας

Το ύφασμα (ντένιμ) από το οποίο κατασκευάζεται είναι ακόμα πιο παλιό, βέβαια, αλλά έπρεπε η ανθρωπότητα και η μόδα να περιμένει μέχρι τις 10 Μαΐου του 1873 ώσπου ο Jacob Davis να πατεντάρει, μαζί με τον επιχειρηματία Levi Strauss, την ευρεσιτεχνία τους και τα jeans να πάρουν τον μακρύ τους δρόμο!

Το 1935 το αμερικανικό Vogue παρουσιάζει το πρώτο Levi’s για γυναίκες, ενώ το πρώτο ανδρικό τζιν πουλήθηκε 1,25 δολάρια.
planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ