2012-06-06 12:28:25
Φωτογραφία για Τα Λεφτά δεν υπάρχουν - Tα ταμεία της Ελλάδας αδειάζουν ταχύτατα!!
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση και να προστατεύσουν τη νομισματική ένωση, στην Ελλάδα τα χρήματα τελειώνουν με τρομερή ταχύτητα.

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, επικαλούμενοι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων του υπουργείου οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα ταμεία της χώρας θα είναι άδεια μέχρι τον Ιούλιο, μετά και τις επαναληπτικές εκλογές σε δέκα μέρες περίπου.

Στην χειρότερη περίπτωση η Αθήνα ίσως να σταματήσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, ενώ η ύφεση έχει βυθίσει τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Νίκο Λέκκα, οι τράπεζες έχουν εμποδίσει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Από το 2010 μέχρι και σήμερα, περίπου 5 χιλ. αιτήματα για παροχή στοιχείων που έχουν να κάνουν με λογαριασμούς δεν έχουν προχωρήσει, ενώ τα στοιχεία που στέλνονται μόνο σύγχυση προκαλούν. Το αποτέλεσμα είναι οι φοροδιαφεύγοντες να συνεχίζουν να αποφεύγουν τους ελέγχους έχοντας πολύ χρόνο στη διάθεση τους να προστατεύσουν τα χρήματα που δεν έχουν ελεγχθεί, σημειώνει ο κ. Λέκκας.


Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, αν και η Τρόικα στέρησε περί το 1 δις. ευρώ από τη δόση του Μαΐου στην Ελλάδα, ακόμη και αν εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα είναι δύσκολο το Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του. Οι επιπτώσεις της λιτότητας έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολο (όχι εύκολο) το έργο της κυβέρνησης, δυσχεραίνοντας σε μέγιστο βαθμό τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Την ίδια ώρα, η γερμανίδα καγκελάριος, Ag. Merkel, δήλωνε χτες ότι πρέπει να εργαστεί η Ευρώπη για μεγαλύτερη πολιτική Ένωση. Αν και αυτά τα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν λύνουν τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά ούτε και της ευρωζώνης στο σύνολο της, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι και αποτελούν προαπαιτούμενο ανάκαμψης. Υπάρχουν περί τα 45 δισ. ευρώ ανείσπρακτοι φόροι, αλλά μόλις ένα πολύ μικρό κομμάτι εξ αυτών μπορεί να εισπραχθεί.

Ενδεικτικό του μεγέθους της φοροδιαφυγής είναι και η μαρτυρία του στελέχους του ΣΔΟΕ, Νίκου Μαιτού, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούσε η ομάδα του στη Νάξο, τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός προειδοποιούσε τους κατοίκους για τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. «Είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι φοροδιαφεύγοντες, αλλά και όταν εντοπιστούν δεν έχουν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαιτός.

Μετά από δυόμισι  χρόνια σκληρούς λιτότητας, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν έσοδα στα κρατικά ταμεία, ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, ανώτατο στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν μειωθεί πάνω από 50% και οι στόχοι των εσόδων συνεχώς απομακρύνονται, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν σημαντικά τις αγορές τους.

Τέλος, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, βεβαιώνει ότι χρειάζεται αλλαγή στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αλλά αυτή δεν θα έλθει εάν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, με σαφές και μακροπρόθεσμο σχέδιο, και με διάθεση να επιβάλει την πολιτική της βούληση.

(bankingnews.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ