2018-09-05 17:38:16
Φωτογραφία για Σημερινός (05/09) Τύπος: Αναδρομικά 3 ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια (ΠΙΝΑΚΕΣ)
▲ Τι υποχρεούται να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών από Οκτώβριο με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

▲ Αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν. 4093/2012. Οι αποδοχές θα επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις και ανισότητες στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επι­βλήθηκαν με βάση το νόμο 4093/2012, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν με βάση τα καθεστώτα των ειδικών μισθολογίων.

Στρατιωτικοί και Ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ και ιατροί του ΕΣΥ αντιμετωπίστηκαν εντελώς δι­αφορετικά από το ΣτΕ, καθώς τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου που εξέδω­σαν τις σχετικές αποφάσεις αναγνώρι­σαν μόνο στους πρώτους το δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών από την 1η-8-2012, ενώ στις άλλες δύο κατηγορίες δεν επέτρεψαν το δικαίωμα αυτό.


Η κυβέρνηση είναι, πάντως, υποχρεω­μένη να εφαρμόσει όσες αποφάσεις του ΣτΕ επιτάσσουν την -με ή χωρίς πολλά αναδρομικά- αποκατάσταση των απο­δοχών των τριών αυτών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Καμπάνες Ήδη το ΣτΕ έχει προειδοποιήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφασή του για πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ έως το φετινό Οκτώβριο θα κληθεί να καταβάλει βαρύτατο πρό­στιμο για τη μη συμμόρφωσή της. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι -και εν όψει της εκλογικής χρονιάς του 2019- η κυβέρ­νηση να προαναγγείλει τη συμμόρφωσή της με όλες τις εκκρεμείς προς εκτέλεση αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια και να καταβάλει έστω και σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα ποσά των αυξήσεων και των αναδρομικών που οφείλει στις συγκεκριμένες κατηγορί­ες δημοσίων λειτουργών, με τις όποιες ανισότητες έχουν ανακύψει.

Το... τεφτέρι

Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, με το ν. 4093/2012, στα ειδικά μισθολόγια:

1. Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαι­ώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2012. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 27.902,55 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2012.

Παράλληλα, δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των «προσωπικών δι­αφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1 -2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσε­ων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις απο­φάσεις του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς και ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξε­κίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 73 μηνών μέχρι στιγμής.

Δείτε τους παρακάτω πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε επικοινωνία που είχε το ιστολόγιο μας με τον συντάκτη του παρόντος άρθρου κ. Γιώργο Παλαιτσάκη (βλ. παρακάτω) μας απάντησε τα παρακάτω σχετικά με το βαθμό του Λοχία (και αντίστοιχοι): «Για τον βαθμό του Λοχία, έχω διαπιστώσει από παλιά ότι η αλλαγή που έγινε στο μισθολόγιο το 2012 επηρέασε με ελάχιστη αύξηση τον βασικό μισθό του σε αντίθεση με όλους τους άλλους βαθμούς της ιεραρχίας, όπου υπήρξε μείωση βασικών μισθών. Συνεπώς με την επαναφορά στα επίπεδα του 2012 δεν προκύπτουν αυξήσεις και αναδρομικά ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ στον συγκεκριμένο βαθμό (το 0 στις αυξήσεις και τα αναδρομικά εμφανίζεται μόνο στον βασικό μισθό κι όχι και στα επιδόματα του συγκεκριμένου βαθμού)».

2. Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνη­τικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν δικαι­ούνται αποκατάστασης των αποδοχών τους από την 1η-8-2012. Δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά από την 1η-8-2012, δηλαδή από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε π απόφαση του ΣτΕ, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2012. Μόνο οι τρεις κα­θηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδο­χών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

3. Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τα πράγ­ματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου δεν δι­καιούνται καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα! Κι αυτό δι­ότι π απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν και γι’ αυτούς αντισυνταγ­ματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους. βάσει ν ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093 πρέπει να γίνει για όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουάριου 2018 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης! Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για πολύ μεγάλο διάστημα είναι οι 4 ιατροί που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Τα αναδρομή αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.

Ειδικά στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, το ΣτΕ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των αδικηθέντων δημοσίων λειτουργών της συγκεκριμένης κατηγορίας επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους».

Το ανώτατο δικαστήριο φαίνεται ότι κατά την εκδίκαση της προσφυγής έλαβε υπόψη του τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του Δημοσίου με τις οποίες γνωστοποιήθηκε εγγράφως ότι ο αριθμός των ιατρών του ΕΣΥ ανερχόταν σε 21.300 στο τέλος του 2014 και 18.019 τον Σεπτέμβριο του 2015 και βάσει των στοιχείων αυτών, έκρινε ιδιαίτερα υψηλό το δημοσιονομικό κόστος τυχόν αποκατάστασης των αποδοχών όλων των ιατρών του ΕΣΥ αναδρομικά από την 1η-8-2012!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-05/09/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η επιστροφή αναδρομικών σε 250.000 εν ενεργεία και απόστρατους (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΓΡΑΦΗΜΑ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ