2012-06-07 00:02:12
Φωτογραφία για Νέοι ορίζοντες στις ρωσοκινεζικές σχέσεις
"Η συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα και οι σχέσεις σε όλους τους τομείς οικοδομούνται πάνω σε αμοιβαία επωφελή βάση, με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης και ανοικτότητας", δήλωσε κατα τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Επίσης υπογράμμισε ότι τα προσεχή χρόνια η Μόσχα και το Πεκίνο θα πετύχουν νέους ορίζοντες.

Όπως αναμένεται, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε τρία χρόνια θα ανέλθει στα 100 δισ. και το 2020 στα 200 δισ. δολάρια.

Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αναπτύσσονται ενεργά σε πολλούς και διάφορους τομείς. Στον πολιτικό τομέα σε πολλά σοβαρά ζητήματα οι απόψεις της Μόσχας και του Πεκίνου συμπίπτουν, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία και τους πυρηνικούς φακέλους του Ιράν και της Β. Κορέας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε:


"Σε αυτά τα ζητήματα έχουμε πετύχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και παρέχουμε αμοιβαία σταθερή υποστήριξη στα ζωτικής σημασίας θέματα. Όμως - και αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό - σε νέους ορίζοντες προωθούνται και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις,

Σήμερα υπογράφηκαν περίπου 20 διμερή έγγραφα που αφορούν τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας – της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τραπεζικού τομέα, της αεροπορικής βιομηχανίας και των καινοτόμων τεχνολογιών. Θα διαφοροποιούμε το αμοιβαίο εμπόριο, θα αυξάνουμε τα αμοιβαία ρεύματα επενδύσεων, θα υλοποιούμε νέα σχέδια υποδομής και υψηλής τεχνολογίας και θα αναπτύσσουμε τις αμοιβαίες επαφές μεταξύ των περιοχών και των επιχειρηματικών κοινοτήτων. Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την επεξεργασία σχεδίων για τη δημιουργία ενός μεγάλου αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου μεγάλης εμβέλειας και να συνεχίσουμε την υλοποίηση των κοινών προγραμμάτων στον τομέα της κοσμοναυτικής".

Στην ανάγκη συνέχισης και ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο:

"Σκοπεύουμε επίσης να βελτιώσουμε την επενδυτική συνεργασία, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της ατομικής ενέργειας. Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες θα επιτευχθεί ο σημαντικότατος στόχος της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών στα 100 δισεκ. δολάρια ως το 2015 και στα 200 δισεκατομμύρια – ως το 2020.

Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Πέρυσι μέσω του ρωσοκινεζικού πετρελαιαγωγού στην Κίνα διακινήθηκαν 15 εκατ. τόνοι ακατέργαστου πετρελαίου. Σταθερή λειτουργία επιδεικνύει η κατασκευασμένη με την άμεση ρωσική συμμετοχή πρώτη φάση του Ατομικού Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού του Τιανβάν, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο πιό ασφαλής στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Εκτός αυτού, πέρυσι, με τη βοήθεια των Ρώσων ειδικών σ΄αυτό τον τομέα, πραγματοποιήθηκε στην Κίνα η έναρξη της λειτουργίας του αντιδραστήρα ταχέων ουδετερονίων".Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Χου Ζιντάο πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγγάης (ΟΣΣ). Γι΄αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι και οι δύο ηγέτες κατα τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους συζήτησαν την κοινή θέση σε ορισμένα κομβικά παγκόσμια προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ως "επωφελή" το διάλογο για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ