2018-10-06 20:45:25
Φωτογραφία για Πυρετός: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό;
Αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που συνήθως εκδηλώνεται σε περίπτωση λοίμωξης και όλοι τον αντιμετωπίζουμε με τους συνηθισμένους τρόπους.

Ο πυρετός, όπως αναφέρει η Νατάσα Παπαδαυίδ, Παθολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση πόνου και στην παρηγορική ιατρική, αξιολογείται πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία, το ιστορικό του ασθενούς, την επιδημιολογία της εποχής και του τόπου όπου αυτός εκδηλώνεται, καθώς και την ύπαρξη ή όχι άλλων προβλημάτων υγείας.

Πότε, όμως, ο πυρετός και η αιτία που τον προκαλεί, πρέπει να εκτιμηθεί από τον ειδικό;

Ως πυρετός ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,6°C ονομάζεται δεκατική πυρετική κίνηση. Θερμοκρασία άνω των 41,5°C αποκαλείται υπερπυρεξία, ενώ μικρότερη από 36°C ονομάζεται υποθερμία. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως κατά την εμφάνισή του από αίσθημα ψύχους (φρίκια) ή ρίγος.


Η θερμοκρασία, αναφέρει η κ. Παπαδαυίδ, ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος και είναι περίπου ίδια στο στόμα, στη μασχάλη και στο αυτί, αλλά στο ορθό είναι υψηλότερη κατά 0,4-1°C. Οι ηλικιωμένοι, άτομα με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή άτομα που παίρνουν κορτιζόνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να μην κάνουν πυρετό ακόμη και με βαριές λοιμώξεις.

Ο πυρετός συνοδεύει κοινές ιογενείς λοιμώξεις και παιδικά νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις, σοβαρές χειρουργικές παθήσεις, κακοήθη νεοπλάσματα, αιματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφυδάτωση, ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οφείλεται στην επίδραση πυρετογόνων ουσιών στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμορύθμιση και λέγεται υποθάλαμος.

Προσοχή! Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και η χορήγησή τους χωρίς ιατρική οδηγία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και να τροποποιήσει την κλινική εικόνα μέσω ανεπιθύμητων ενεργειών ή συγκάλυψης του αιτίου του πυρετού, επισημαίνει η κ. Παπαδαυίδ.

Σημεία που χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης

Υψηλός πυρετός σε ακραίες ηλικίες (νεογνά, βρέφη και υπερήλικες)Εμφάνιση εξανθήματοςΙσχυρός πονοκέφαλος, φωτοφοβία, σπασμοίΜεταβολή του επιπέδου συνείδησηςΚοιλιακό άλγοςΊκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών)Εμετοί ή ακατάσχετες ή αιματηρές διάρροιεςΔύσπνοια και βήχας με απόχρεμψη σε χρώμα σκουριάςΛεμφαδενικές διογκώσειςΕπώδυνη διόγκωση μεγάλης άρθρωσης ή μέλουςΔυσουρικά ενοχλήματα και οσφυαλγίαΥπόταση, έντονη ταχυκαρδία, ωχρότητα και εφίδρωση

Τι πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

Σωστή θερμομέτρηση τουλάχιστον πρωί-απόγευμαΤακτική χορήγηση αντιπυρετικών (παρακεταμόλη κάθε 4 ώρες, μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο ΜΣΑΦ-μη στεροειδή αντιφλεγμονώδες φάρμακοΠεριβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και υγρασίαΆνετα ρούχα, σκεπάσματαΕλαφρά διατροφή με άφθονα υγράΨυχρά επιθέματα και λουτράΑνάπαυσηΧορήγηση γαστροπροστασίας όταν χρησιμοποιούνται ΜΣΑΦΑναζήτηση ιατρικής συμβουλής όταν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιάΑπαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης και ΜΣΑΦ σε ενήλικες χωρίς γαστροπροστασία και σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγήΑπαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλήΑπαγορεύεται η χρήση αλκοόλΌχι εντριβές ή επιθέματα με οινόπνευμα ή πετρέλαιο

Πηγή: newsbeast.gr
_ br />
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ