2012-06-07 16:57:03
Φωτογραφία για Μία αποβάθρα από την Ιαπωνία ξεβράστηκε στο Όρεγκον
Μια αποβάθρα που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρυσι ξεβράστηκε την Τρίτη 15 μήνες αργότερα- σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον, όπου οι αρχές εξετάζουν το πώς θα την απομακρύνουν.

«Αυτό είναι το πρώτο αντικείμενο που ξεβράστηκε και ήταν τόσο μοναδικό που επιβεβαιώσαμε ότι ήταν πράγματι από το τσουνάμι», δήλωσε ο Κρις Χέιβελ, εκπρόσωπος μιας αρμόδιας υπηρεσίας. Το ιαπωνικό προξενείο επιβεβαίωσε ότι η αποβάθρα προερχόταν από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, η αποβάθρα προήλθε από το λιμάνι Μισάουα, στην περιοχή Αομόρι. Οι αρχές στο Όρεγκον και άλλες πολιτείες της δυτικής ακτής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι προσπαθούν να συντονίσουν τον καθαρισμό των συντριμμιών. Η Ιαπωνία εκτιμά ότι 1,5 εκατ. τόνοι συντριμμιών ενδεχομένως πλέουν ακόμη στον Ειρηνικό.


Η αποβάθρα 20 μέτρων, φτιαγμένη από τσιμέντο και μέταλλο, έχει μια μικρή πλάκα με μια επιγραφή στο ιαπωνικό αλφάβητο. Ξεβράστηκε νωρίς την Τρίτη το πρωί στην γραφική παραλία Αγκέιτ, βόρεια του Νιούπορτ, 177 χλμ. νοτιοδυτικά του Πόρτλαντ.

Οι αρχές θα την απομακρύνουν, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Η αποβάθρα ελέγχθηκε και βρέθηκε ότι δεν έχει επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας. Οι αρχές ανησυχούν για πιθανή μόλυνση, το ενδεχόμενο ζώα να τραφούν με επικίνδυνες τοξίνες ή να υπάρξει «εισβολή» ειδών που δεν υπάρχουν στο τοπικό οικοσύστημα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων της 11ης Μαρτίου 2011 αυξήθηκε σε 18.879 στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ιαπωνικής αστυνομίας.

Τους πρώτους μήνες μετά την τραγωδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνούσε τις 25.000, καθώς πολλά πτώματα άγνωστης ταυτότητας είχαν εντοπιστεί, όπως πολλές ήταν και οι δηλώσεις εξαφάνισης ανθρώπων των οποίων οι σοροί δεν είχαν βρεθεί. Ωστόσο με τη διαδικασία ταυτοποίησης, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των θυμάτων.

Επί του παρόντος, οι νεκροί είναι 15.861 και 3.018 οι αγνοούμενοι. Παράλληλα αρκετές εκατοντάδες πτώματα άγνωστης ταυτότητας παραμένουν μέσα στα νεκροτομεία, σε κατάσταση που δύσκολα θα επέτρεπε την αναγνώρισή τους.

Τουλάχιστον 4.000 άνδρες κινητοποιήθηκαν για έρευνες και άλλες απαραίτητες ενέργειες, εκ των οποίων πολλές στη νομαρχία της Φουκουσίμα όπου η διαδικασία ήταν πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας της μόλυνσης με ραδιενέργεια, μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Πρόσφατα η αστυνομία της νομαρχίας Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία επλήγη κυρίως από το τσουνάμι, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της σκίτσα θυμάτων προς αναγνώριση, βάσει των χαρακτηριστικών των σορών που έχουν βρεθεί. Μένουν ακόμη 208 σοροί που δεν έχουν αναγνωριστεί στα νεκροτομεία της νομαρχίας.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ