2012-06-07 19:29:06
Φωτογραφία για Globes: Οι πετρελαϊκές εταιρείες προτιμούν την Κύπρο από το Ισραήλ
Περίληψη - Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα

http://global-chessboard.blogspot.gr/

Στις αρχές αυτού του μήνα η Κύπρος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που αιτήθηκαν άδειας εκμετάλλευσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ανάμεσα στις 15 διεθνείς εταιρείες φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα όπως οι Total και Eni που ανήκουν στις δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκέςεταιρείες του κόσμου.

Παραδόξως, το Ισραήλ δεν κατάφερε να προσελκύσει εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς. Οι ξένες εταιρείες που λειτουργούν στο Ισραήλ έχουν χρηματιστηριακή αξία που δεν ξεπερνά το $ 1 δις. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Noble Energy. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διαβάστε περισσότερα Μεγαλοστέλεχος γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας, απαντώντας σε ερωτήσεις Ισραηλινού δημοσιογράφου, είπε ότι προϋπόθεση για να επενδύσει κάποια εταιρεία σε χώρες του Κόλπου είναι να αποδεχτεί τον άγραφο νόμο να μην επενδύσει στο Ισραήλ. Μάλιστα πριν μερικά χρόνια η εταιρεία υποχρεούνταν να υπογράψει σχετικό έγγραφο όπου αποδεχόταν τα παραπάνω.


Μα όσοι προτίμησαν την Κύπρο αντιμετωπίζουν το ρίσκο να αντιμετωπίσουν την τουρκική εχθρότητα ακόμη και σε ακραία μορφή. Φαίνεται όμως ότι θεωρούν την τούρκικη απειλή λιγότερο σοβαρή από αυτή των χωρών του Κόλπου. Ο λόγος αυτός συνδυασμένος με το γεγονός πως θεωρείται μια εποχή πλούσια σε ανακαλύψεις φυσικού αερίου, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και οι περιορισμοί που θέτει το Ισραήλ στις εξαγωγές ενέργειας από διεθνείς εταιρείες δρουν αποθαρρυντικά για επενδύσεις στον τομέα ενέργειας στη χώρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο Δρ. Αμιτ Μορ, οι εταιρείες θα αλλάξουν στάση αν και όταν ανακαλυφθούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες.

Πηγή Globes: http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=1000754393&fid=1724
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ