2012-06-07 22:53:54
Φωτογραφία για Deutsche Bank: Τα 10 στάδια επιστροφής στη δραχμή
Δεν είναι αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank (DB), αλλά «προβλέπουν» ότι μπορεί η χώρα μας να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης στις εξής περιπτώσεις: Περίπτωση 1η : αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση και οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές

Περίπτωση 2η : αν η κυβέρνηση που σχηματιστεί είναι «αδύναμη» και προκύπτει από συνεργασία της Αριστεράς

Περίπτωση 3η : αν η νέα κυβέρνηση είναι «αδύνατη» προερχόμενη από συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις το « σενάριο» της τράπεζας θεωρεί πιθανή την έξοδο μας από το ευρώ ο καλοκαίρι, ενώ στην τρίτη περίπτωση την τοποθετεί λίγους μήνες αργότερα στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας εξέλιξης, 10 είναι τα στάδια της επιστροφής μας στη δραχμή:

1.Η Ελλάδα «μένει» από κεφάλαια τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο καθιστώντας ανέφικτη τη χρηματοδότηση του δημόσιου ελλείμματος της.


2. Συγκαλείται η Βουλή να νομοθετήσει εντός Σαββατοκύριακου αφού η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων .

3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας, όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Το κράτος θα δίνει έγγραφα «σου χρωστάω» (IOU’s) σε εργαζομένους και συνταξιούχους με τη δέσμευση να τους πληρώσει όταν θα μπορεί.

5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να «χρεοκοπήσει» στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο, δηλαδή να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως αυτά του ΔΝΤ, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.

6. Πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες θα πάρουν «παρατεταμένη άδεια» για όσο διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο ενώ μεγάλη σημασία έχει εάν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως ήταν στην προ ΕΚΤ εποχή. Θα λειτουργεί πλήρως και επιπλέον θα πρέπει να τυπώνει νόμισμα, να χαράσσει νομισματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα, να χαράσσει τη συναλλαγματική πολιτική κ.λπ.

8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.

9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής. Η DB θεωρεί ότι θα φθάσει στο 50%-75%, με απώλειες παντού.

10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία, για να μην έχουν αξία.
madata.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ