2019-01-30 11:38:33
Φωτογραφία για Ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στους ελεύθεροεπαγγελματίες το 2019
Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των ασφαλιστικών εισφορών (σύνταξης/περίθαλψης/εφάπαξ), η επιβολή εισφοράς στους τίτλους κτήσης (οι πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000€ ετησίως) καθώς και τα ειδοποιητήρια στις εισφορές για το εφάπαξ.

Vasileios Stathopoulos

Ειδικότερα, οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες αφορούν στα εξής:

1. Με την ανακοινωθείσα αύξηση του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν, δεδομένου ότι υπολογίζεται επί του κατώτατου βασικού μισθού. Η αύξηση αυτή θα έχει επιβάρυνση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αμειβομένων με μπλοκάκι, καθόσον ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές των υγειονομικών υπολογίζονται ως ποσοστό (από 26,9% έως 31,95%) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.


2. Από 1.1.2019 θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές και οι αμειβόμενοι με «τίτλους κτήσης» (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές μικρότερες των 10.000€ ετησίως), ήτοι 13,33% για κλάδο σύνταξη και 6,95% για υγεία. Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) & τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Δεν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή ή µη απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα ασφαλιστική εισφορά.

3. Επιβάλλονται εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ, ενώ ταυτόχρονα θα απαιτηθούν και οι αναδρομικές εισφορές για τον ίδιο κλάδο για το χρονικό διάστημα 2017-2018 που δεν καταβλήθηκαν.

Αναμένεται λοιπόν να ενσωματωθεί η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Φεβρουαρίου, με τις εισφορές του Ιανουαρίου 2019, με συνέπεια να προκύψουν αυξημένες εισφορές για όσους δήλωσαν εισόδημα κάτω από 7.032€. Για τον ίδιο λόγο, οι μειωμένες εισφορές της κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,33%) για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032€ θα έχουν μικρότερο όφελος από την αναμενόμενη ονομαστική μείωση. Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 7.032€ ή μηνιαίο κάτω των 586€, η ψηφισμένη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33% δεν ισχύσει!

Συνολικά από την ασφαλιστική μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης, δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα έως 7.032€.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ