2019-03-05 22:21:30
Φωτογραφία για Μάτι: Πολιτική κόντρα για τις 20 διώξεις
Αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε άμεσα η γνωστοποίηση της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος 20 ατόμων, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο. Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που περιλαμβάνεται στους κατηγορούμενους, και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που της ζήτησε να παραιτηθεί από ευθιξία, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της.

Ρ. Δούρου: Και οι αθώοι χρειάζεται να περιμένουν

Στην αρχική δήλωσή της, η κ. Δούρου αναφέρει πως «καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική». Παράλληλα, επισημαίνει ότι ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία, έχει δηλώσει ότι «υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά. Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης».


Η επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής υπογραμμίζει ότι γνωρίζει πως, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «οι Υπηρεσίες της περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω ότι ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να "σηκώσουν" τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει».

Η Ρένα Δούρου υποστηρίζει πως η ατομική της στάση «είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί "διώξεων", όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών και, να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι, χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν» αναφέρει η Περιφερειάρχης.

«Στην περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Δούρου.

Φ. Γεννηματά: Να παραιτηθεί από στοιχειώδη ευθιξία

«Ύστερα από τις σημερινές διώξεις, η κυρία Δούρου οφείλει να παραιτηθεί» δήλωσε, μετά τη σημερινή επίσκεψή της στο Μάτι η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν» υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

Ρ. Δούρου: Ας σιωπήσει η κ. Γεννηματά

Απαντώντας στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η Ρένα Δούρου σημείωσε πως «δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει υπερνομάρχης όταν οι νομαρχίες και η υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της πολεοδομίας. Δηλαδή, όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου. Και, αν μου επιτρέπετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο, κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της».

ΚΙΝΑΛ: Εκτίθεται-γελοιοποιείται η κ. Δούρου

Σε σχόλιο-ανταπάντησή του, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, απάντησε ως εξής:

«Ελπίζουμε οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την κατηγορούμενη για τον θάνατο 100 ανθρώπων κα Δούρου να την ενημερώσουν ότι η Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ανήκαν στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Ίσως έτσι σταματήσει να εκτίθεται και να γελοιοποιείται. Αφού δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναμείνει την κρίση της Δικαιοσύνης παραιτούμενη, ας σιωπήσει».

Ν.Δ.: Ανεπανόρθωτα έκθετη η κυβέρνηση

«Η Δικαιοσύνη σήμερα εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες» για το Μάτι σχολίασε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε πως επιβεβαιώνεται πλήρως το πόρισμα που από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες να συντάξουν για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας «και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί"».

''Το Ποτάμι'': Τι έχει κάνει η κυβέρνηση;

«Ποινική δίωξη κατά των κ.κ. Δούρου, Ψινάκη, Μπουρνούς & άλλων 17 για το Μάτι. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να μην ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή;» διερωτήθηκε ''Το Ποτάμι'', μέσω της εκπροσώπου του, Κατερίνας Μπακογιάννη. Όπως σημείωσε μέσω twitter: «Μία μικρή προσπάθεια εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης θα ήταν μία έμπρακτη συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων. Αλλά δεν...».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ