2019-03-29 17:51:11
Φωτογραφία για Ποινικές διώξεις για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητά η οικονομική εισαγγελία
Την άσκηση ποινικής δίωξης για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με έγγραφό της η οικονομική εισαγγελία. Στον κατάλογο με τους εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη και 9 ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. την περίοδο 2005-2011. Η δικαστική έρευνα που διενήργησε ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας, για τα τραπεζικά στελέχη, και ηθικής αυτουργίας σε αυτή, για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005-2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα επίμαχα δάνεια φέρονται να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Αρχικά η έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017 με αποτέλεσμα τελικά να αναβιώσει το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη το οποίο μιλούσε εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.


Το 2013, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν καταθέσει τροπολογία που ουσιαστικά έθετε την υπόθεση στο αρχείο εφόσον για την χορήγηση των δανείων υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών και εφόσον είχαν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Με βάση το πόρισμα Καλούδη που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, ο σκόπελος της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάσει τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα των οικονομικών Εισαγγελέων επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα δάνεια, σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica, έχουν καταστεί απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι κόκκινα. Υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica.

Τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση είναι ενήμερα συνεπώς δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον.

«The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ