2012-06-12 09:30:05
Φωτογραφία για Σε διπλή εποπτεία μπαίνει η Ισπανία
Σε διπλή εποπτεία μπαίνει η Ισπανία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών της μετά τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Γερμανίας, που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ότι το δάνειο δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς των προγραμμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ηδη, η Ισπανία βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της και τώρα θα τεθεί και υπό την επιτήρηση της τρόικας για τις τράπεζές της.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσαν χθες ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα ΔΝΤΚομισιόν και ΕΚΤ) θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας. «Φυσικά και θα υπάρξουν όροι. Οποιος δίδει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».


H Ισπανία δεν θα χρειαστεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον δημοσιονομικούς στόχους ή να εφαρμόσει νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζές της, δήλωσε χθες ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν. «Οι όροι θα περιοριστούν μόνο στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό κλάδο», είπε ο κ. Ρεν, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα «είναι ένα κουαρτέτο, όχι τρόικα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε μεν ότι το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια και θα είναι υπεύθυνο γι' αυτά, όμως θα υπάρχει εποπτεία της τρόικας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών τηρείται.

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στη στήριξη της Ισπανίας, ο κ. Αλταφάζ προσέθεσε ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, θα είναι εποπτικός, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες ήθελαν τη συμμετοχή του, παρότι δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση (το ΔΝΤ χρηματοδοτεί μόνο ολοκληρωμένα προγράμματα) λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κομισιόν θα είναι εκείνη που θα αξιολογεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ενώ η Κομισιόν θα καθορίσει και τους όρους που θα προτείνει στο Εurogroup για τη στήριξη της Ισπανίας.

Αναφορικά με την απόφαση να ενταχθεί η Ισπανία σε «λάιτ» διαδικασία χωρίς πρόσθετα μέτρα, υπογράμμισε ότι χώρες που δεν βρίσκονται σε μνημόνιο αλλά σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δικαιούνται στήριξη υπό την Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας και ακολουθούν τις συστάσεις του Συμβουλίου. Με άλλα λόγια, εάν η Ισπανία δεν πετύχει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε θα μπορούσε να διακοπεί η στήριξη που αποφασίστηκε για τον τραπεζικό τομέα.

Η στήριξη της Ευρωζώνης θα δοθεί στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση τραπεζών. Η ισπανική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τα χρήματα αυτά και το μνημόνιο θα το υπογράψει η Μαδρίτη και θα περιλαμβάνει τους όρους για την οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Αλταφάζ αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο δανεισμός αυτός θα επηρεάσει αρνητικά το χρέος της Ισπανίας, ωστόσο δεν ήταν σε θέση, όπως είπε, να εκτιμήσει την επίπτωση που θα έχει στο δημόσιο έλλειμμα εξαιτίας της καταβολής των τόκων του δανεισμού, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση γι' αυτό το θέμα θα γίνει από τη Εurostat. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία θα εξακολουθεί να συνεισφέρει στο δανεισμό των τριών μνημονιακών χωρών, δεδομένου ότι η χώρα αυτή θα συνεχίζει να δανείζεται στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών της.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αντί του μόνιμου μηχανισμού ESM που πρόκειται να συγκροτηθεί τον Ιούλιο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. Mια διάσωση από τον ESM θα ανέβαζε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς τα δάνεια του ESM θα έχουν προτεραιότητα έναντι των δανείων του ιδιωτικού τομέα και ως εκ τούτου τα ισπανικά ομόλογα θα είναι λιγότερο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Ισπανία θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο για την ανάταξη της οικονομίας της, τις μεταρρυθμίσεις της και το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της, αν και υπάρχουν κάποιες φωνές αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Επιφυλάξεις του Στίγκλιτς

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, κάνοντας λόγο για «οικονομικό βουντού», κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή κίνηση των αγορών, που έχασαν γρήγορα την αρχική λάμψη τους.

Ο οίκος Fitch, παρότι υποβάθμισε χθες τις ισπανικές τράπεζες Santander και BBVA, εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός, ανακοινώνοντας ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών καλύπτει και το χειρότερο σενάριο.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Δυσφορία σε Ιρλανδία και Πορτογαλία

Η ευνοϊκή μεταχείριση της Ισπανίας από το Eurogroup προκαλεί τις αντιδράσεις των άλλων μνημονικών χωρών, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αλλαγές στα μνημόνιά τους.

Ειδικότερα, η Ιρλανδία θεωρεί ότι, ενώ είχε ανάλογο πρόβλημα με αυτό της Ισπανίας, αντιμετωπίστηκε από την Ευρωζώνη με πολύ πιο αυστηρό τρόπο, δεδομένου ότι υποχρεώθηκε στην υπογραφή μνημονίου με συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Μάλιστα, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το Σάββατο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, κατέστησε σαφές ότι θα θέσει το θέμα για συζήτηση στην προσεχή σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης (21 Ιουνίου) και θα ζητήσει ανάλογη μεταχείριση. Ωστόσο, χθες η ιρλανδική κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Μαδρίτη πέτυχε καλύτερη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι η δική της συμφωνία ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο ελκυστική.

Το όλο θέμα αρχίζει και λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στην Πορτογαλία, όπου ο τύπος και η αντιπολίτευση ασκεί εντονότατες πιέσεις στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η περίπτωση της Ισπανίας είτε θα πρέπει να θεωρηθεί ως διάσωση και η χώρα θα μπει σε πλήρες μνημόνιο, είτε θα πρέπει να τροποποιηθούν τα μνημόνια των άλλων τριών χωρών ώστε να υπάρξει ανάλογη μεταχείριση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος αρχικά υποστήριζε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, ενώπιον των πιέσεων που δέχεται αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας τώρα ότι εάν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις μνημονιακές χώρες.

Ευρωπαίος αξιωματούχους απαντώντας χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων των άλλων χωρών, επεσήμανε ότι πρόκειται για καθαρά πολιτικό θέμα, όπου το μόνο όργανο αρμόδιο για να αποφανθεί είναι το Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ζήτησε από τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το μόνιμο ταμείο διάσωσης, να το κάνουν, ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος την 1η Ιουλίου.

Στην Κύπρο και την Ιταλία τα βλέμματα

Μετά την Ισπανία, σειρά φαίνεται να έχει η Κύπρος, η κυβέρνηση της οποίας έκανε χθες μία ηχηρή νύξη ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προσφύγει σε διεθνή βοήθεια πριν από το τέλος του μηνός, τόσο για τις τράπεζές της όσο και τα ταμεία του κράτους. "Το θέμα είναι επείγον. Γνωρίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και έχουν απομείνει λίγες ημέρες", είπε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής.

Ο κ.Σιαρλής παρουσίασε χθες και τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Χριστόφια, που είναι μείωση του κρατικού κόστους, στόχευση των κοινωνικών παροχών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Επίσης, ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η κριτική κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και να μείνουν οι τράπεζες εκτός πολιτικής. Την ίδια στιγμή, η Ρώμη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσει την οικονομία της, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η διάσωση των ισπανικών τραπεζών φέρνει τώρα την Ιταλία στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Είμαστε εδώ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Είμαστε εδώ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ