2019-04-03 09:36:32
Φωτογραφία για FAZ: Αθήνα και Σκόπια έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον
Ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπουν» Έλληνες επιχειρηματίες

«Παλαιότερα η διαμάχη για το ονοματολογικό εμπόδιζε επί σειρά ετών τις επισκέψεις ρουτίνας που συνηθίζονται ανάμεσα σε ηγέτες γειτονικών χωρών. Μολονότι, Έλληνες Πρωθυπουργοί ταξίδευαν ακόμη και στην Τουρκία, με την οποία η Αθήνα έχει μία κάθε άλλο παρά εύκολη σχέση, ο μικρότερος γείτονας της Ελλάδας παρέμενε μια λευκή κουκκίδα στον διπλωματικό χάρτη. Χάρη στην πολιτική συμφιλίωσης που εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Στο εγγύς μέλλον τα γραφεία διασύνδεσης των δύο χωρών στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες θα αναβαθμιστούν σε κανονικές πρεσβείες. Την Τρίτη, οι Τσίπρας και Ζάεφ ήθελαν να απολαύσουν την επιτυχία, για την οποία οι ίδιοι εργάστηκαν σκληρά
. Έβγαλαν μαζί σέλφι, έραιναν φιλοφρονήσεις ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν ήταν απλώς μια ματιά στο παρελθόν, γιατί η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. Έτσι, πρόκειται να ιδρυθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτά που η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα με την Τουρκία και το Ισραήλ. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο, είπε ο Τσίπρας. Αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια, όπως επίσης και ένα σχέδιο δράσης για περαιτέρω συνεργασία» σημειώνει η FAZ.

Στo άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα και Ζάεφ βρίσκεται η οικονομική συνεργασία, καθώς «σύμφωνα με τον Ζάεφ, ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό, εάν όντως ισχύει, δεν είναι και λίγο για το βαλκανικό κράτος των μόλις δυο εκατομμυρίων κατοίκων». Σύμφωνα με τη FAZ αναμένονται επίσης προγράμματα συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών. «Για τον λόγο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας δεν συνοδεύθηκε μόνο από δέκα Υπουργούς του στα Σκόπια, αλλά και από δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκεί». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ελπίδες για την οικονομική προσέγγιση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας τρέφει και η κινεζική Cosco Pacific, που ήδη δραστηριοποιείται στον Πειραιά. Ο αρθρογράφος παρατηρεί στη συνέχεια ότι ήδη εδώ και καιρό οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών «γνωρίζουν εμφανή ανάκαμψη».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι οι περιπέτειες στο πολιτικό πεδίο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη παρέλθει. «Ένας λόγος γι' αυτό είναι ότι ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία ξεπεράστηκε η φιλονικία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων το καλοκαίρι του 2018. Κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή. Ο Ιβάνοφ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη συμφιλίωση των δύο χωρών με όλα τα μέσα και τώρα αιτιολογεί τα εμπόδια που προκαλεί, λέγοντας ότι ορκίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο, όπως παρατηρεί κλείνοντας ο αρθρογράφος, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να ενεργεί όπως τώρα, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου (πρώτος γύρος) και στις 5 Μαΐου (πιθανός επαναληπτικός γύρος). Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος του συνασπισμού υπό τον Ζόραν Ζάεφ, σημειώνει η FAZ.

Ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπουν» Έλληνες επιχειρηματίες

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία διακρίνουν Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη χθεσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Σημειώνουν ότι όσο βελτιώνεται το κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα ενισχύονται και οι προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων. 

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος σχολίασε ότι στο παρελθόν επί δεκαετίες οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για μεγάλα projects στον τομέα ενέργειας και μεταλλουργίας. «Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα. Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, που έδωσε το «παρών» στο χθεσινό φόρουμ. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην Ε.Ε., οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν, και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ» προσθέτει. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως αν και είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αφετηρία για την δημιουργία καλύτερου κλίματος και επιχειρηματικών ευκαιριών. 

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δήλωσε στο πρακτορείο πως η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαιρετική χώρα για επενδύσεις. «Έχουμε ισχυρό λόγο να είμαστε εδώ, διότι ως Όμιλος έχουμε ήδη μια επένδυση παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων η οποία μάλιστα έχει αναπτυχθεί και πηγαίνει πολύ καλά» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται, ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε: «Η χώρα έχει μια καλή εκπαιδευτική βάση, έχει καλά Πανεπιστήμια, που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει ακόμα και καινοτομία σε διάφορους τομείς. Πάσχει όμως από αυτό που πάσχουμε κι εμείς, πάσχει από brain drain. Χρειάζεται λοιπόν επενδύσεις, όπως χρειαζόμαστε κι εμείς επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν πίσω αυτοί που έχουν φύγει και να έχουν ευκαιρίες καριέρας σε  μια σειρά τομείς της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μίλησε για την εμπειρία της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα. «Δουλεύουμε από το 1989 στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε και επιχειρηματικά και επενδυτικά, αν λυθούν εκκρεμότητες» είπε. Εξέφρασε την ελπίδα «με την επίσκεψη αυτή, με την πολύ μεγάλη ελληνική εκπροσώπηση, με την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική αποστολή, να μπορέσουν να επιλυθούν κάποιες απ' αυτές».

Ευκαιρίες για συνεργασίες "βλέπει" ο Πρόεδρος της INTRAKAT Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος μιλώντας στο ΑΜΠΕ σημείωσε πως η εταιρεία ήδη είναι παρούσα στη χώρα πάνω από δέκα χρόνια «και θα είμαστε όσο μας έχουν ανάγκη». Αυτή τη στιγμή «κάνουμε ένα νοσοκομείο στην πόλη Στιπ», σημείωσε ο κ. Κούτρας, ο οποίος θεωρεί πως η Βόρεια Μακεδονία έχει ευκαιρίες να προσφέρει.

ΑΜΠΕ/Deutsche Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ