2019-05-11 19:00:33
Φωτογραφία για ΔΕΗ: Απάντηση σε δημοσίευμα περί των εγγυήσεων για την εξαγορά της EDS στα Σκόπια
Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι κατέβαλε εγγυήσεις στις τράπεζες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την EDS, σημειώνοντας πάντως ότι οι τράπεζες δεν ενεργοποίησαν τις εγγυήσεις.

Απάντηση σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι για την εξαγορά της EDS στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η ΔΕΗ «κατέβαλε εγγυήσεις 25 εκατ. ευρώ» δίνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Επιχείρησης.

Η ΔΕΗ αφού εξηγεί πώς λειτουργεί η διαδικασία επισημαίνει ότι «κατά συνέπεια η ΔΕΗ δεν έδωσε στην EDS € 25 εκατ. όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε».

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Σε ραδιοφωνικό σταθμό και στην ιστοσελίδα του, αναφέρθηκε σήμερα η ‘είδηση’ ότι για την εξαγορά της EDS της Βόρειας Μακεδονίας, η ΔΕΗ ‘κατέβαλε εγγυήσεις € 25 εκατ.’.


Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση, η πραγματικότητα έχει ως εξής:

H EDS είναι εμπορική εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €100 εκατ.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καταβάλλοντας άμεσα το τίμημα, και προμηθεύει τους πελάτες της εισπράττοντας το αντίτιμο αργότερα, μετά την κατανάλωση της ενέργειας και τιμολόγησή της.

Ως εκ τούτου χρειάζεται γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για κάλυψη μέρους του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης. Προφανώς για την εν λόγω γραμμή χρηματοδότησης οι Τράπεζες θέλουν εγγυήσεις, τις οποίες παρείχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, και μετά την πώληση παρέχει η ΔΕΗ.

Επισημαίνεται ότι λόγω της καλής πορείας της EDS οι τράπεζες ποτέ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις.

Πρόκειται για συνήθη για κάθε επιχείρηση πρακτική. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ δεν έδωσε στην EDS € 25 εκατ. όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε.

Πέραν αυτών το δημοσίευμα αναφέρει και μάλιστα σαν «απίστευτο» γεγονός ότι η EDS είχε κέρδη το 2018 ύψους € 500.000 που οφείλονται στα χρήματα που κατέβαλε η ΔΕΗ για την εξαγορά.

Πρόκειται για αναφορά στα όρια της φαιδρότητας, καθώς είναι γνωστό και στους πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα μιας εταιρείας είναι εντελώς ανεξάρτητα από το τίμημα εξαγοράς της», καταλήγει η ΔΕΗ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ