2019-06-17 01:00:36
Φωτογραφία για «Πράσινο φως» στο ντελίβερι με… drone
Εντός του 2019 θα αρχίσει τη δραστηριότητά της η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ

Έγινε το πρώτο «βήμα» στην παράδοση δεμάτων με drone στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έδωσε την πρώτη της πιστοποίηση παράδοσης δεμάτων μέσω drone στις Ηνωμένες Πολιτείες στην εταιρεία Wing Aviation της Alphabet, ανοίγοντας τον δρόμο στην υπηρεσία να αρχίσει την παράδοση πακέτων στο Μπλάκσμπεργκ της Βιρτζίνια.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ασφαλή δοκιμή και την ενσωμάτωση των drones στην οικονομία μας», δήλωσε η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ιλέιν Τσάο. «Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, καθώς αυτή η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι ένα σημάδι ότι αρχίζουμε τελικά να βλέπουμε την παράδοση μέσω drone να γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε η Νικόλ Φρανς, κύρια αναλύτρια της Constellation Research. «Κι άλλοι θα ακολουθήσουν αναμφίβολα το παράδειγμά τους. Είναι ζήτημα χρόνου».


Η εταιρεία Wing θα προσεγγίσει τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες στις περιοχές Μπλάκσμπεργκ και Κρίστιανσμπεργκ της Βιρτζίνια για να επιδείξει την τεχνολογία και σχεδιάζει να αρχίσει τις παραδόσεις δεμάτων μέσω drone αργότερα μέσα στο 2019.

Η αεροπορική εταιρεία

Η Wing Aviation πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες για τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις τσάρτερ και όχι σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των drones όπως ορίζεται στους κανονισμούς της FAA.

Οι κανόνες της FAA επιτρέπουν τη χρήση drone για ενοικίαση μόνο εάν οι πτήσεις βρίσκονται εντός τoυ οπτικού πεδίου του χειριστή εδάφους. Οι πτήσεις τσάρτερ σε μεγαλύτερες αποστάσεις επιτρέπονται μόνο εάν πρόκειται για επιδείξεις χωρίς αμοιβή. «Η εταιρεία Wing έπρεπε να γίνει ένας πλήρης αερομεταφορέας για να λειτουργήσει σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να χρεώσει την υπηρεσία» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Wing Τζέιμς Μπέργκρες.

Συνεπώς η Wing πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις προδιαγραφές των υπηρεσιών ναύλωσης. Αυτοί οι κανονισμοί διέπουν τα πάντα, από την απαιτούμενη συντήρηση, τεκμηρίωση και εκπαίδευση μέχρι το είδος του μεταφερόμενου φορτίου, τους περιορισμούς λειτουργίας και τις απαιτήσεις εξοπλισμού. «Τελικά, είναι σημαντική η ασφάλεια και η εφαρμογή των ίδιων προτύπων σε όλους τους εμπορικούς φορείς, ανεξάρτητα από τον τύπο του αεροσκάφους» δήλωσε η Νικόλ Φρανς.

Η αγορά

Ένα drone είναι κατά 25% παραγωγικό συγκριτικά με ένα φορτηγό, αλλά κοστίζει έξι έως δέκα φορές λιγότερο, σύμφωνα με την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία OC & C Strategy Consultants.

Η ζήτηση για την παράδοση μέσω drone αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% - 40% ετησίως έως το 2023, σύμφωνα με προβλέψεις της OC & C. Αρχικά θα χρησιμοποιείται ως ταχυμεταφορέας για ευαίσθητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν άμεσα, και για ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Οι μελλοντικές χρήσεις θα περιλαμβάνουν την παράδοση ιατρικών προμηθειών στους καταναλωτές που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους, σημαντικών ανταλλακτικών σε κατασκευαστές, και θα αξιοποιούνται από επιχειρήσεις της βιομηχανίας της μόδας, παντοπωλεία και επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Οι διαφημίσεις για παράδοση δεμάτων μέσω εμπορικών drones θα γίνουν συνηθισμένες στις ΗΠΑ μέσα σε διάστημα 24 μηνών, σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της Constellation Research Ρέι Ουάνγκ.

Τα εμπόδια

Νομικά ζητήματα θα αποτελέσουν τα βασικά εμπόδια στις αεροπορικές υπηρεσίες παράδοσης με drone για να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, επισήμανε ο Μάικλ Τζουντ, διευθυντής προγράμματος στο Stratecast / Frost & Sullivan. «Θα υπάρξουν αγωγές εάν ένα drone αποτύχει πάνω από αυτοκινητόδρομο και συντριβεί σε παράθυρο αυτοκινήτου με ταχύτητα, για παράδειγμα. Πώς μπορούμε να διευθετήσουμε τότε την ευθύνη; Τι γίνεται αν η αποτυχία οφείλεται σε κακόβουλες παρεμβολές;».

Ένα drone «είναι τυπικά τέσσερις απροστάτευτοι έλικες σε αρκετές χιλιάδες στροφές. Μιλάμε για ένα κινούμενο χλοοκοπτικό. Γύρω από παιδιά. Οι δικηγόροι ορέγονται τέτοιες καταστάσεις», τόνισε.

Επιπλέον, άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να επιδιώξουν να ρυθμίσουν τις αερομεταφερόμενες υπηρεσίες μέσω drone. Ένα drone είναι «τα ιπτάμενα μάτια ενός κινητού τηλεφώνου» ανέφερε ο Τζουντ. «Αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρυθμισμένα, επειδή θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρεμβαίνουν σε άλλα πράγματα ή να παρεμποδίζονται, οπότε η συμμετοχή της FCC (Επιτροπή Ομοσπονδιακών Επικοινωνιών) είναι κρίσιμη» συμπλήρωσε.

Η εθνική ασφάλεια μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. «Εάν ένα drone μπορεί να παραδώσει μια πίτσα, τότε μπορεί να παραδώσει εκρηκτικά», σύμφωνα με τον Τζουντ. «Αν ήμουν σε κάποιο από τα πρακτορεία, θα παρακολουθούσα προσεκτικά τα drones».

Ο καιρός μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο. Τα αεροσκάφη είναι ευαίσθητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, γεγονός που θα περιορίσει τη χρήση τους.

Η «προσγείωση» της Amazon

Η Amazon, η οποία εισήγαγε την ιδέα της αερομεταφερόμενης παράδοσης με drones, έχει χάσει σε αυτό το πεδίο στις ΗΠΑ. Δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης UAS του DoT και δεν έχει ακουστεί τίποτα για την υπηρεσία Prime Air.

Η αυτοσυγκράτηση της Amazon «μου λέει πολλά», είπε ο Jude. «Με τους πόρους της θα μπορούσε εύκολα να προλάβει τις άλλες εταιρείες. Νομίζω ότι θα περιμένει για να δει τι θα γίνει».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ