2019-06-19 09:13:07
Φωτογραφία για Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι παίρνουν-τι διεκδικούν-Τι περιμένουν οι Απόστρατοι (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)
Το μόνο σίγουρο αυτή την ώρα είναι τα αναδρομικά του 10μήνου, λένε οι ειδικοί, τα οποία αφορούν περισσότερους από 1,4 εκατ. συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, όμως, βρίσκονται σε δικαστική αναμονή αναδρομικά που αφορούν τα 3,5 χρόνια. Ποσό που, αν δοθεί, θα κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 7.500 ευρώ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των δώρων, ενώ το συνολικό του ύψος ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτοξεύεται όσον αφορά συνολικά τα 3,5 έτη, καθώς τα αναδρομικά φτάνουν τα 30.000 ευρώ, με κόστος άνω των 12,5 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, υπάρχει η αναγνώριση αναδρομικών από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Αναγνώριση, δηλαδή, αναδρομικών, καθώς ο ΕΦΚΑ συνέχισε να κάνει περικοπές και μετά την απόφαση του ΣτΕ. Από τον Μάιο 2016 και μετά, η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν παράνομες μειώσεις, καθώς οι παλιές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με τον Νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016 και οι παράνομες περικοπές απορροφήθηκαν, αφού ο επανυπολογισμός έφερε χαμηλότερες συντάξεις. Ωστόσο, για να μην υπάρξουν εμφανείς νέες μειώσεις στους συνταξιούχους από τον Νόμο Κατρούγκαλου, ανακαλύφθηκε η προσωπική διαφορά!


Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι είχαν μηνιαίως τις ίδιες περικοπές που το ΣτΕ έδωσε εντολή να μη γίνονται από τον Ιούνιο του 2015. Άρα ο επανυπολογισμός ισχύει από το 2019 και όχι από τον Μάιο του 2016. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν θα πάμε σε αναδρομικά 3,7 δισ. ή 12,5 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Αναμένεται μέχρι τέλος Ιουνίου να πιστωθούν οι λογαριασμοί σε όσους εισέπραξαν μικρότερο ποσό ή καθόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ν. 4575/2018 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 242726/24732/2019 έγγραφο,

ο Συνήγορος του Πολίτη απαντά σε ερώτημα-αίτημα συνταξιούχου και διατυπώνει την άποψη ότι όλες οι περικοπές σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που έγιναν βάσει του Άρθρου 96 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες που έχουν προσφύγει στην Αρχή αναφέρουν ότι, ενώ η επικουρική σύνταξή τους έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά, μετά την εφαρμογή του Άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, για τη μείωση του Ν. 4093/2012 λαμβάνεται υπόψη το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως είχε πριν τον Ν. 4387/2016. Αυτό έχει ως συνέπεια η ποσοστιαία μείωση του Ν. 4093/2012 να γίνεται επί συνολικού ποσού σύνταξης που δεν λαμβάνει ο συνταξιούχος, εφόσον το μέρισμα ή η επικουρική σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό αυτού του συνολικού ποσού σύνταξης είναι πλέον μειωμένο. Γίνεται, δηλαδή, ποσοστιαία μείωση επί ενός μη πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού, γεγονός που προκαλεί την εύλογη αμφιβολία των πολιτών ως προς την ορθή εφαρμογή του νόμου».

(ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 14/06/2019 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ