2019-08-24 10:49:42
Φωτογραφία για Παγκόσμια ανησυχία για την καταστροφή στον Αμαζόνιο



«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά», έγραψε στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοψίζοντας σε μερικές λέξεις την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, όπου μαίνονται πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα.

Ο Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση» και ζήτησε να είναι το κορυφαίο ζήτημα προς συζήτηση στις συνομιλίες του G-7 που ξεκινούν σήμερα, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου, Τζάιρ Μπολσονάρο. «Λυπάμαι που ο πρόεδρος Μακρόν εκμεταλλεύεται ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας κι άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής για προσωπικό πολιτικό όφελος», δήλωσε ο Μπολσονάρο. Ο ίδιος είχε αρχικώς κατηγορήσει -χωρίς αποδείξεις- τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές, δηλώσεις που στη συνέχεια ανασκεύασε.

Σε δεύτερη ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για αποικιοκρατική νοοτροπία του Μακρόν, υποστηρίζοντας: «Η εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη σύνοδο G-7 χωρίς τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία, προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».


Ο «Τραμπ της Βραζιλίας», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Μπολσονάρο, είναι από τους λίγους ηγέτες που τάσσονται στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου και απορρίπτουν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και φυσικά τις συνέπειές της. Ο Μπολσονάρο, που παραδέχτηκε πως η χώρα δεν έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δασικής γης, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει την ανησυχία της για το μέγεθος της καταστροφής. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι οι πολιτικές του λειτούργησαν σαν αναπτήρας των πυρκαγιών που καίνε το δάσος, τονίζοντας την αδυναμία του να χειριστεί την κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας πως «δεν αντέχουμε μεγαλύτερη καταστροφή σε μια μεγάλη πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας». Τον προηγούμενο μήνα, η Νορβηγία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως σταματούν να χρηματοδοτούν πρότζεκτ κατά της αποψίλωση των δασών, καθώς προβληματίζονται για τις αλλαγές που προωθεί ο Μπολσονάρο. Αλλωστε, ο ακροδεξιός, εθνικιστής πολιτικός που βρίσκεται οχτώ μήνες στον προεδρικό θώκο έχει κάνει ξεκάθαρο πως θέλει να είναι ανοιχτός ο Αμαζόνιος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξόρυξης, γεωργίας και άλλων μορφών ανάπτυξης, που απαιτούν τη διάνοιξη περισσότερων αυτοκινητοδρόμων.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ