2019-08-28 14:10:25
Φωτογραφία για e-Dumper: Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό επαγγελματικό του κόσμου είναι το πιο “καθαρό”!
Δεν περιμέναμε να δούμε κάτι τέτοιο τόσο νωρίς και όμως είναι γεγονός. Το μεγαλύτερο

πλήρως ηλεκτροκίνητο όχημα στον κόσμο είναι φορτηγό, ονομάζεται Komatsu e-Dumper και έχει την δυνατότητα να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση καταναλώνει! Το πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό βασίζεται σε ένα Komatsu HD605 με τον κινητήρα πετρελαίου των 23,2 λίτρων του να έχει αντικατασταθεί από έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος είναι ακόμη ισχυρότερος καθώς παράγει 789 ίππους έναντι των 739 του diesel μοτέρ. Ακόμη πιο σημαντική και σαφώς πιο εντυπωσιακή είναι φυσικά η ροπή που φτάνει σχεδόν τον ένα τόνο (!), για την ακρίβεια 968 κιλά.

Το όχημα που εξελίχθηκε από την ελβετική Kuhn Schweiz AG για μεταφορά φορτίων σε ορυχεία συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις προδιαγραφές του καθώς οι συστοιχίες μπαταριών που φέρει έχουν χωρητικότητα 600 KWh, αποτελούν προϊόν της Lithium Storage GmbH και είναι έξι φορές μεγαλύτερες από ότι ενός Tesla Model S. Οι μπαταρίες ζυγίζουν παράλληλα 4,5 τόνους συνολικά… ψιλοπράγματα δηλαδή για το συγκεκριμένο ηλεκτροκίνητο Komatsu των 45 τόνων ή 110 τόνων ,αν προσθέσετε μαζί και το ωφέλιμο φορτίο του!


Το eDumper σύμφωνα με τον κατασκευαστή του γλιτώνει την ατμόσφαιρα από την επιβάρυνσή της με 130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο αλλά και από τα έξοδα που απαιτούνται για να αγοράσει κανείς τα… 50.000 λίτρα diesel που χρειαζόταν το προηγούμενο μοτέρ του για να λειτουργήσει.

Το κερασάκι στην τούρτα του αφήσαμε για το τέλος καθώς αυτό το ηλεκτρικό φορτηγό όχι μόνο δεν χρειάζεται φόρτιση αλλά παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια που είναι περισσότερη από όση καταναλώνει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για για την τροφοδοσία ενός δικτύου. Συγκεκριμένα η εταιρία αναφέρει ότι το σύστημα ανάκτησης ενέργειας του eDumper επωφελείται από το τεράστιο βάρος του φορτηγού και καταφέρνει να παράγει 200 KWh περισσότερα από όσα καταναλώνει το φορτηγό κάθε ημέρα, στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Ciments Vigier SA όπου λειτουργεί.

Κάτι μας λέει ότι στο μέλλον θα δούμε πολλά πετρελαιοκίνητα Komatsu να μετατρέπονται σε πλήρως ηλεκτρικά.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έσβησε η φωτιά στον Υμηττό
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έσβησε η φωτιά στον Υμηττό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ