2019-08-30 22:46:44
Φωτογραφία για Φωτος: Οι 15 βασίλισσες της Καραϊβικής
Από το Μεξικό μέχρι τις ακτές της Βενεζουέλας. Με ακτογραμμή φιλόξενη και κυρίως αρκετή για να χωρέσει τα σμήνη των ταξιδιωτών που έχουν συνδέσει την Καραϊβική με τα

γαλαζοπράσινα ζεστά νερά, την απόλυτη χαλάρωση, την αρχετυπική εικόνα που έρχεται αυτομάτως στον νου στο άκουσμα της λέξης «διακοπές». Δεκατρείς αυτόνομες χώρες και δεκαεπτά κτήσεις απλώνονται σε μια έκταση σχεδόν 240.000 χιλιομέτρων που απολαμβάνει τη γλυκιά μονοτονία του τροπικού κλίματος με ηλιόλουστες μέρες σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου και υγρά καλοκαίρια. Υπάρχει κάτι μαγικό στην Καραϊβική. Οι διάσημοι ιθαγενείς της, όπως η Ριάνα, γέννημα θρέμμα των Μπαρμπέιντος, ή ο Γιουσέιν Μπολτ, αυτόχθων της Τζαμάικα, είναι η πιο ανάγλυφη επιβεβαίωση του θεωρήματος.

Κούβα

Εννοείται ότι είναι ένας δημοφιλέστατος προορισμός από μόνη της, ωστόσο γεωγραφικά η Κούβα ανήκει και αυτή στην Καραϊβική. Η παλιά πόλη της Αβάνας, τα αχανή στρέμματα με τα φημισμένα καπνά αλλά και η προστατευόμενη από την UNESCO κοιλάδα Vinales είναι μερικά από τα εκ των ων ουκ άνευ στιγμιότυπα ενός ταξιδιού που για πολλούς αποτελεί στόχο ζωής.


Τερκς & Κέικος

Οι ντόπιοι κομπάζουν ότι στα νησιά τους βρίσκεται η βραβευμένη ως καλύτερη παραλία στον κόσμο. Πρόκειται για την Grace Beach Bay, η οποία έχει τω όντι αδιαπραγμάτευτα γαλάζια νερά και χρυσαφένια άμμο, ωστόσο έχει και μια πλειάδα resorts που στέκουν πια υπερήφανα λίγα μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα. Γι’ αυτό και τα Τερκς & Κέικος εξερευνώνται καλύτερα από θαλάσσης, τρόπος που εξασφαλίζει αποχή από την πολλή συνάφεια του κόσμου.

Πουέρτο Ρίκο

Χτυπημένο πολλάκις από τυφώνες που κληροδότησαν στην περιοχή μεγάλες καταστροφές, το Πουέρτο Ρίκο αναγεννιέται από τις στάχτες του με ρυθμό που ακόμα και οι ντόπιοι θα δυσκολεύονταν να πιστέψουν πριν από δύο χρόνια. Μπορεί τα τουριστικά στίφη να έχουν αραιώσει, ωστόσο τα θέρετρα είναι πολυτελή, η παλιά πόλη του Σαν Χουάν παραμένει ένα αριστούργημα αποικιακής ισπανικής αρχιτεκτονικής και νησιά όπως η Culebra και το Vieques εγγυώνται παραλίες για τα μάτια σας μόνο.

Αρούμπα

Μόλις 13 χιλιόμετρα βόρεια της Βενεζουέλας η Αρούμπα, αν και πετρελαιοπαραγωγός χώρα, έχει το προνόμιο να θεωρείται μία από τις πλέον παρθένες περιοχές της Καραϊβικής. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, την οποία επιβεβαιώνουν το εθνικό πάρκο Arikok, που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί συγκαταλέγουν ακόμα στην κατηγορία «κρυμμένα διαμάντια», αλλά και η αναξιοποίητη τουριστικά παραλία Arashi.

Μαρτινίκα

Από το 1902, όταν εξερράγη για τελευταία φορά το ηφαίστειο Mont Pelee καταστρέφοντας την τότε πρωτεύουσα του νησιού, πολλά άλλαξαν στη Μαρτινίκα. Οχι όμως η ροή των Γάλλων και των Καναδών, ως επί το πλείστον, ταξιδιωτών που επιλέγουν τη γαλλική κτήση για τον παραθερισμό τους. Πάντως, παρά τη δημοφιλία του το νησί διαθέτει ακόμα μέρη σχεδόν ανέγγιχτα από τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως η παραλία Les Salines στα νότια, όπου μπορεί κανείς να νιώσει σαν ναυαγός, σαν Ροβινσώνας.

Βρετανικές Παρθένες Νήσοι

Ποια να πρωτοδιαλέξεις; Αν κάποιος είναι αρχάριος στην περιοχή, μάλλον οφείλει να πάρει το τροπικό βάπτισμα του πυρός στη νήσο Gorda. Μια σταλιά περιοχή, που όμως αντισταθμίζει τα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της με σπουδαίες παραλίες και υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς. Οπως στην περιοχή Baths με τις φυσικές πισίνες, τις σπηλιές και το παραπάνω από φιλικό στο Instagram τοπίο. Μάρτυράς μας, τα βίντεο των επισκεπτών στο YouTube.

Σεν Μπαρτς

Η νεόκοπη εκδοχή θέλει το πιο κοσμοπολίτικο νησί της Καραϊβικής παρεξηγημένο. Μπορεί στον Βορρά να έχουν προ πολλού κάνει κατάληψη ο νεοπλουτισμός και η επιδειξιμανία, ωστόσο ο Νότος προσφέρει μια καλή εναλλακτική σε όσους την έχουν ανάγκη. Εκτός από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, τις μπουτίκ περιώνυμων οίκων, τους σκαφάτους και όλων των λογιών τους jet setters, ο Αγιος Βαρθολομαίος φημίζεται και για τις επιλογές θαλάσσιων σπορ που προσφέρει - ειδικά για τους σέρφερ.

Γουαδελούπη

Αν οι Βρετανοί λάτρεψαν την Τζαμάικα, οι Γάλλοι βρήκαν ένα πρώτης τάξεως αντίπαλο δέος στο αρχιπέλαγος των έξι καρτ-ποσταλικής ομορφιάς νησιών. Φυσικά και μοιάζει σχεδόν αφελές να φτάσεις στην άκρη του κόσμου για μια Instagram φωτογραφία, αλλά είναι δεν είναι κανείς ινσταγκραμόφιλος, οφείλει να ανέβει στον περίφημο λόφο Pain de Sucre του νησιού Terre-De-Haut και να ενδώσει στη selfie. Στα καλά νέα, αν δεν σας πάει καρδιά να φύγετε από την πεταλούδα, λόγω γεωλογικών σχηματισμών, της Καραϊβικής, μπορείτε να μείνετε και να εργαστείτε αφού ως γαλλική κτήση η Γουαδελούπη είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Νησιά Κεϊμάν

Φυσικά και τα νησιά στα δυτικά της Καραϊβικής έχουν ταυτιστεί στο συλλογικό ασυνείδητο με την επιτομή του φορολογικού παραδείσου. Ομως οι αυτόχθονες, Βρετανοί ως επί το πλείστον, μπορούν να καυχιούνται και για το άφταστο φυσικό κάλλος της πατρίδας τους. Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου βρίσκονται εδώ, όπως η διάσημη Seven Mile Beach στο Γκραν Κέιμαν, που όμως φημίζεται για την πολυκοσμία της, και εκείνη στο Owen Island στο Μικρό Κέιμαν. Ο τόπος είναι ιδανικός για snorkeling και καταδύσεις, ειδικά για όσους τολμούν να συναναστραφούν μερικά από τα πιο φιλικά σαλάχια του κόσμου.

Mπαρμπέιντος

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα Μπαρμπέιντος ως την ιδιαίτερη πατρίδα της Ριάνα. Είναι όμως και μια μικρή Μέκκα για όσους ασχολούνται με το γκολφ ή για εκείνους που καταπιάνονται με το πόλο (με άλογα). Εντάξει, δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς επιδέξιος στο μπαστούνι για να απολαύσει τις διακοπές του στην Καραϊβική. Αλλωστε τα Μπαρμπέιντος δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα υπόλοιπα νησιά. Ισα-ίσα που φημίζονται για το απαλό ροζ χρώμα της άμμου στις παραλίες τους.

Αϊτή

Από τη μία είναι ο Αγιος Δομίνικος με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο νησί, την Ισπανιόλα. Απέναντι είναι η Κούβα, νότια η Τζαμάικα και βόρεια τα Τερκς και Κέικος. Λογικό είναι η Αϊτή, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τον συντριπτικό σεισμό μεγέθους 7 R που την έπληξε το 2010, πολλές φορές να παραβλέπεται ή να προσπερνάται από τα ταξιδιωτικά καλεντάρια. Κι όμως, διαθέτει σπάνιο φυσικό κάλλος, εκατοντάδες μονοπάτια για πεζοπορίες ανάμεσα σε κατάφυτα δάση, δαντελένια ακρογιάλια και φυσικά το γαλλικό φρούριο Citadelle. Αν φτάσετε ως εκεί με άλογο ή πεζή, μπορείτε να ενημερώσετε από ψηλά τούς απέναντι σχετικά με το τι χάνουν.

Αντίγκουα

Είναι ο αδιαφιλονίκητος παράδεισος των όπου γης σκαφάτων, αφού το επίνειό της αποτελεί ορμητήριο για από θαλάσσης εξερεύνηση της Βόρειας Καραϊβικής ή ιδανικό pit stop στο island hopping. Η ιδανικότερη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς την Αντίγκουα είναι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, οπότε και το θέαμα των σκαφών που συμμετέχουν στη ρεγκάτα είναι μαγικό.

Αγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες

Αν αναρωτιέστε πώς είναι τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού αλλά δεν έχετε τον χρόνο, το χρήμα ή το κουράγιο να φτάσετε ως εκεί, ο Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες είναι ένα πρώτης τάξεως αντίδοτο στον Ατλαντικό. Εχουν αμμουδερές παραλίες, ελάχιστο σε σχέση με τον ανταγωνισμό της Καραϊβικής κόσμο και πολυτελή resorts τα οποία υπόσχονται ιδιωτικότητα περισσότερη κι από εκείνη που απολαμβάνει κανείς στο ίδιο του το σπίτι. Το σύμπλεγμα των μικρών νησιών προσφέρεται και ως ορμητήριο για μικρές αποδράσεις με ιστιοπλοϊκό σε παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες διαφορετικά. Στην περίπτωση που συναντήσετε τον δούκα και τη δούκισσα του Εδιμβούργου, δεδηλωμένους λάτρεις των νησιών, αποφύγετε τις πολλές διαχύσεις. Ενα τυπικό νεύμα φτάνει.

Τζαμάικα

Από μόνο του το γεγονός ότι ο Ιαν Φλέμινγκ συνέλαβε εκεί τον πλέον εμβληματικό ήρωα της νεότερης λογοτεχνίας (και κατόπιν του κινηματογράφου) είναι δέλεαρ για να επισκεφτείς το νησί που, εκτός των άλλων, συνδέθηκε και με τη μυθολογία της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας χάρη στην Island Records. Φυσικά, αν κανείς φτάσει ως την πατρίδα του 007, οφείλει να επισκεφτεί, ή ακόμα καλύτερα να καταλύσει στο θρυλικό «Golden Eye Resort».

Κουρακάο

Για χρόνια το Κουρακάο βρισκόταν στη σκιά των υπόλοιπων νησιών της Καραϊβικής. Η περίοδος όμως αυτή φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σχεδόν κάθε μέρα στο νησί βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας ανοίγει μια καινούρια επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εννοείται ότι τα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των φιλοπερίεργων ταξιδιωτών που καταφτάνουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης σε αυτό τον ανεξερεύνητο παράδεισο. Στα highlights του νησιού περιλαμβάνονται η αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας Βίλεμσταντ και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στις νότιες παραλίες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Corvette Z06
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Corvette Z06
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ