2019-08-31 09:54:07
Φωτογραφία για Τα «Ναι» και «Όχι» του Βασίλη Κικίλια στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΕΙΝΑΠ)
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης με την 'Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

'Ολα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τα νοσοκομεία και τη Δημόσια Υγεία έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τρίτη στην Αριστοτέλους. Οι γιατροί ζήτησαν λύσεις στα προβλήματά τους και εισέπραξαν ... μεικτές απαντήσεις από τον υπουργό, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Δείτε σε ποια αιτήματα ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε "Ναι" και σε ποια "Όχι"

Τα θέματα που έθεσαν οι γιατροί στον υπουργό Υγείας ήταν: Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι επικουρικοί γιατροί, η ιατρική εκπαίδευση, οι νέοι γιατροί, οι ΜΕΘ, τα τοπικά προβλήματα νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά με τις διοικήσεις, οι εφημερίες των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Ο Υπουργός απάντησε τα εξής, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Για τις προσλήψεις ο υπουργός είπε ότι θα συνεχιστεί η προκήρυξη των 940 θέσεωνμόνιμων γιατρών και των 1116 επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης θα δοθεί εντολή για προκήρυξη 1500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι "θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια όπου υπάρχει πρόβλημα και μίλησε για μάζεμα της δαπάνης, δηλαδή περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων. Πιστεύει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2020 από τώρα με το υπουργείο Οικονομικών".

Παράταση συμβάσεων επικουρικών

Για το θέμα των επικουρικών, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι συμφωνεί να παραμείνουνγιατί τους έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία και θα βρει φόρμα για να λυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό και δεν μας έδωσε σαφή απάντηση.

Ιατρική Εκπαίδευση

Για την ιατρική εκπαίδευση θα γίνει ειδική συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, όπου οι γιατροί θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, γιατί ο υπουργός το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. "Ζητήσαμε να μην εφαρμοστούν ορισμένες υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις του ΚΕΣΥ", υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Νέοι Γιατροί

Όσον αφορά τους νέους γιατρούς, καθώς και την κάλυψη άγονων περιοχών και νησιών, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να θεσπιστούν κίνητρα, λόγω Συνταγματικού κωλύματος και ότι θα λειτουργήσει επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα.

ΜΕΘ

Θεωρεί τη μη λειτουργία των εκατό κρεβατιών ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μείζων θέμα και θα προσπαθήσει να δώσει λύση.

Εφημερίες νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο

Για τις εφημερίες του λεκανοπεδίου ζήτησε εισήγηση και από εμάς για περαιτέρω σχεδιασμό, διότι επισημάναμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νοσηλείας ασθενών σε ράντζα, που σε ορισμένα νοσοκομεία έχει επικίνδυνες διαστάσεις.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 

Η ΕΙΝΑΠ εξήγησε στον υπουργό, ότι το θέμα της ΠΦΥ είναι πολύ σοβαρό και αποφασίστηκε να γίνει ειδική συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις.

Θεραπείες, υψηλής εξειδίκευσης και κόστους 

Η ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τον Υπουργό για το επιτακτικό ζήτημα θεραπειών υψηλής εξειδίκευσης οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και η διενέργεια τους σε συγκεκριμένα κέντρα έχει διακοπεί για "γραφειοκρατικούς" λόγους (Εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό και Επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο Αττικόν).

Αστυνομική αυθαιρεσία στα νοσοκομεία

Για τα περιστατικά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο υπουργός Υγείας λένε οι γιατροί, "για το μεν Θριάσιο απάντησε ότι περιμένει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, για τον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία, δεν έδωσε απάντηση".

Δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει το καθεστώς της δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων, των αιτούντων άσυλο, καθώς και των εγκύων-λεχώνων και των ανηλίκων.

Μισθολογικό 

Εκτός ατζέντας τέθηκε και το μισθολογικό κομμάτι από την ΕΙΝΑΠ : "Ζητήσαμε να το προχωρήσει, όταν γίνει η συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, διότι θα έπρεπε από τον Μάρτιο του 2018 οι μισθοί να έχουν αποκατασταθεί".

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά καταλήγουν:

"Συνάδελφοι θα παλέψουμε για όλα τα δίκαια αιτήματά μας, δηλαδή την ασφάλεια των ασθενών μας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, αυξημένα κονδύλια για χρηματοδότηση των νοσοκομείων και εξασφάλιση εργασίας στους νέους συναδέλφους".

ΔΗΠΑΚ: "Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά μας"

Σύμφωνα με την παράταξη ΔΗΠΑΚ γιατρών της ΕΙΝΑΠ, από την συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται:

"Ο περίφημος «φάκελος προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης ΝΔ για την υγεία περιλαμβάνει, τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τα δικαιώματα μας, για την υγεία του λαού. Υγεία πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, υποβαθμισμένες παροχές, υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό χαμηλά αμειβόμενο, με ελαστικά εργαζόμενους με κουτσουρεμένα δικαιώματα με ημερομηνία λήξης. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική μία επιλογή έχουμε. Δυνάμωμα του αγώνα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων , για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία", καταλήγουν οι γιατροί της παράταξης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ