2019-09-01 10:31:32
Φωτογραφία για Νικήτας Κακλαμάνης: Ο λαός είναι ικανοποιημένος από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης
«Την κάθε κυβέρνηση την βαθμολογούν αυτοί που την εξέλεξαν, δηλαδή οι πολίτες. Η αίσθησή μου είναι ότι ο λαός είναι απόλυτα ικανοποιημένος σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα», δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει, ακόμη, ότι αν ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι τολμηρός και απελευθερώσει μεγάλα έργα υποδομής μπορεί να προκληθεί αναπτυξιακή έκρηξη που θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, ενώ επισημαίνει ότι «πρέπει, επιτέλους, οι όποιες ιδεοληψίες που σταματούν κάθε επένδυση να πάψουν».

Μιλώντας για τι περιμένει να ακούσει από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει: «Καταρχήν τον απολογισμό του πρώτου διμήνου. Νομίζω ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες, με πλέον ενδεικτική τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των 120 δόσεων. Δεύτερον, περιμένω τα βασικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού του 2020. Τρίτον, το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τα οποία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε οι επενδυτές και ο απλός κόσμος να καταλάβουν τις διαφορές που μας χωρίζουν από την προηγούμενη κυβέρνηση».


Μιλώντας για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορο της Ε.Ε., οφείλουν αυτό να το συνειδητοποιήσουν και να μην κάνουν πως δεν βλέπουν». Τέλος, ερωτηθείς για το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει: «Θεωρώ ότι το βασικό εκλογικό σύστημα έχει κοινά σημεία με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Λυδία λίθος είναι η αναλογική κατανομή του εκλογικού μπόνους για το πρώτο κόμμα το οποίο ανέρχεται στο 50% και πιστεύω κι εγώ ότι είναι υπερβολικό. Επ΄ουδενί, πάντως, δεν μπορεί να παραμείνει η απλή αναλογική».

Κύριε Κακλάμανη, έχοντας ολοκληρωθεί οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βερολίνο θα ήθελα να μου πείτε: είστε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των περαιτέρω διεκδικήσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας;

Είναι δύο θέματα που έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή το τρέξιμο της οικονομίας προς τα εμπρός αλλά με διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Η Ν.Δ. από το 2016 πρώτη μίλησε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%). Σήμερα όσοι τότε την λοιδορούσαν συμφωνούν όλοι μαζί μας και απαιτούν «εδώ και τώρα» να γίνει αυτό. Αν ήταν τόσο εύκολο γιατί δεν το έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Εμείς προτιμούμε, προκειμένου να επιτύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο, να προηγηθεί μία μεταβατική περίοδος θεσμικών αλλαγών. Και κυρίως το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί, θα δώσει ώθηση στη οικονομία και ιδίως από ξένες επενδύσεις. Ο στόχος του 2021 φαντάζει λίγο απόμακρος αλλά τίποτα δεν εμποδίζει να έλθει πιο κοντά εφόσον πιαστούν οι αναπτυξιακοί στόχοι, συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων και οι μεταρρυθμίσεις.

Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα, πλέον, μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξη πάνω από 3%;

Περιμένω να δω τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος ελπίζω ότι θα εξελιχθεί σε μοχλό, όχι μόνο για να φθάσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3% αλλά και να το ξεπεράσει. Αν, λοιπόν, είναι τολμηρός και απελευθερώσει μεγάλα έργα υποδομής μπορεί να προκληθεί αναπτυξιακή έκρηξη, που θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Πρέπει επιτέλους, οι όποιες ιδεοληψίες, που σταματούν κάθε επένδυση να πάψουν. Η ανεργία είναι ακόμη μεγάλη, χρειάζονται δουλειές.

Το τοπίο στην Ευρώπη όπως διαμορφώνεται από το Brexit αλλά και τα μηνύματα για ύφεση της γερμανικής οικονομίας, σας δημιουργούν φόβους για μια νέα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την Ελλάδα;

Ασφαλώς μία νέα οικονομική κρίση στην Ευρώπη θα επηρεάσει και χώρες όπως η Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «ξυπνήσουν» και δεν θα επιτρέψουν στους διάφορους κερδοσκόπους να μας γυρίσουν πίσω, στις μέρες της μεγάλης κρίσης. Χρήσιμο όμως είναι να θυμηθούμε, σχετικά με όσα γίνονται στη Βρετανία λόγω Brexit, τι επρόκειτο να συμβεί στην Ελλάδα το 2015, αν δεν υπήρχε η υπεύθυνη στάση της Ν.Δ. από τον κ. Μεϊμαράκη και βεβαίως ο καταλυτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Αν σήμερα κλυδωνίζεται μία αυτοκρατορία λόγω Brexit, φανταστείτε τι θα είχε γίνει με το σχεδιαζόμενο, από την τότε κυβέρνηση, Grexit.

Τι περιμένετε να ακούσετε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;

Κατ΄ αρχήν τον απολογισμό του πρώτου διμήνου. Νομίζω, ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί ορισμένες προεκλογικές εξαγγελίες, με πλέον ενδεικτική τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των 120 δόσεων. Δεύτερον, περιμένω τα βασικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού για το 2020. Στοιχεία, που θα επιβεβαιώνουν, ότι η οικονομία θα βρεθεί σε πιο σταθερά μονοπάτια. Τρίτον, το φορολογικό αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τα οποία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ώστε τόσο οι επενδυτές, όσο και ο απλός κόσμος να καταλάβουν τις διαφορές, που μας χωρίζουν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία έχει επενδύσει τόσο το Βερολίνο όσο και οι ΗΠΑ, το θέμα πλέον για την κυβέρνηση θεωρείται λήξαν και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.;

Το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκαθαριστεί και προεκλογικά από τη παράταξη μας. Τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι επαίσχυντη για την πατρίδα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τη τηρήσουμε όσον αφορά στο ΝΑΤΟ. Η Ν.Δ. είναι υπεύθυνο κόμμα και οφείλουμε, δυστυχώς, να τη σεβαστούμε. Κανείς όμως, δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση μας, σχετικά με την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γείτονες να το γνωρίζουν: Ο δρόμος προς την Ε.Ε. δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι αν κρίνω από τις αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη στα Σκόπια για απλά θέματα εφαρμογής της, εκτιμώ ότι θα έχουν να ξεπεράσουν μεγάλα εμπόδια.

Να περάσουμε και στο μεταναστευτικό και να σας ρωτήσω πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το μείζον θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών; Ήδη, χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε σε συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολογημένα έθεσε το μεταναστευτικό ζήτημα στη κορυφή των συναντήσεων που είχε τόσο με τον κ. Μακρόν όσο και με την κ. Μέρκελ. Ορθώς τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτέλους, στην Ε.Ε. οφείλουν αυτό να το συνειδητοποιήσουν και όχι να κάνουν πως δεν βλέπουν. Το πρόβλημα είναι μπροστά στα μάτια τους. Πρέπει να βάλουν πλάτη και να θέσουν προ των ευθυνών τους, όσους αντιδρούν (Αυστρία, Ουγγαρία). Είναι υποχρεωμένοι να θέσουν σε ισχύ την αναλογική κατανομή των προσφύγων και παράλληλα να προχωρήσουν σε αστυνόμευση των συνόρων. Και δεν μιλώ μόνο για χερσαία σύνορα αλλά και για τα θαλάσσια, τα οποία υπάρχουν.

Κύριε Κακλαμάνη θεωρείτε ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Φοβάστε μήπως η Τουρκία χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλό πίεσης των διεκδικήσεών της;

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Παράλληλα, διαθέτει σοβαρή στρατιωτική ισχύ, με υψηλό εθνικό φρόνημα. Με απλά λόγια, λογικά πρέπει να είμαστε προστατευμένοι. Ελπίζω, ότι οι σύμμαχοι μας δεν θα γίνουν Πόντιοι Πιλάτοι, αν έρθει μία τέτοια μέρα, που οι Τούρκοι ξεπεράσουν τα όρια και ποδοπατήσουν ξεκαθαρισμένες διεθνείς συμφωνίες δεκαετιών. Και μία άμεση απόδειξη οφείλουν να τη δώσουν πάραυτα στον κ. Ερντογάν, βάζοντας φρένο στα μεταναστευτικά «κύματα», με τα οποία εκβιάζει πως θα «πνίξει», όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

Να περάσουμε και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο, όπως ακούγεται θα φέρει το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα τύχει αποδοχής και των υπολοίπων κομμάτων κυρίως δε του ΚΙΝΑΛ;

Θεωρώ, ότι το βασικό εκλογικό σχέδιο έχει κοινά σημεία με τη πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Εφόσον, λοιπόν, λάβει οριστική μορφή θα πρέπει να γίνει πράξη και στη Βουλή. Λυδία λίθος είναι η αναλογική κατανομή του εκλογικού μπόνους για το πρώτο κόμμα το οποίο ανέρχεται στο 50% και πιστεύω κι εγώ, ότι είναι υπερβολικό. Επ΄ ουδενί, πάντως, δεν μπορεί να παραμείνει η απλή αναλογική, που θα προκαλέσει πραγματικό πολιτικό χάος και μόνιμη ακυβερνησία.

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού;

Υπάρχει ήδη ένα κείμενο από τη διακομματική επιτροπή πάνω στο οποίο μπορούμε να «χτίσουμε» μία πλήρη συμφωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι ντροπή οι περίπου 500 χιλιάδες Έλληνες που λόγω κρίσης αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό να μη μπορούν να ψηφίσουν π.χ. με επιστολική ψήφο. Ορθώς η κυβέρνηση την διαχωρίζει από τον κεντρικό εκλογικό νόμο.

Η κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές και σε ποια ζητήματα;

Σε πρόσφατο άρθρο μου στα «ΝΕΑ» είχα τονίσει ότι είναι άλλο η ανάδειξη της αλήθειας και η απονομή δικαιοσύνης, άλλο ατιμωρησία κι άλλο πολιτική εκδίκηση. Για το πρώτο υπάρχει η ρητή λαϊκή εντολή. Τα άλλα δύο είναι εκτός των αρχών και των ιδεών της παράταξης που εκφράζεται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι και η απάντηση στην ερώτηση σας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως βαθμολογείτε τους πρώτους δύο μήνες της νέας κυβέρνησης;

Την κάθε κυβέρνηση την βαθμολογούν αυτοί που την εξέλεξαν, δηλαδή οι πολίτες. Η αίσθηση μου είναι, ότι ο λαός είναι απόλυτα ικανοποιημένος σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ