2019-09-02 13:27:02
Φωτογραφία για Τα παραμύθια του Σεπτέμβρη (φτου κι απ την αρχή...)
Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των υποσχέσεων. Ίσως μόνο οι προεκλογικοί μήνες μπορούν να χωρέσουν περισσότερα παραμύθια απ όσα ακούγονται από τους πρωθυπουργούς με το «άνοιγμα» της πολιτικής χρονιάς στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει μια κάποια δυσκολία διατυπώνοντας το παραμύθι του για έναν πολύ απλό λόγο: Το παραμύθι του το έχει ήδη πει πριν μερικούς μήνες κατά την προεκλογική περίοδο. Και δυστυχώς γι αυτόν τα παραμύθια διατηρούν την αξία τους όσο έχουν τη δύναμη να παραμυθιάζουν...

Το παραμύθι που «πούλησε» επιτυχώς προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ότι για κάθε κακό που συμβαίνει στη χώρα φταίει ο Αλέξης Τσίπρας και η ανικανότητα που συνεπάγεται η αριστερή ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το παραμύθι που εξασφάλισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη νίκη στις εκλογές, η ΝΔ των τεχνοκρατών θα δράσει ακαριαία έτσι ώστε να μειωθεί η φορολογία για να αναστηθεί η μεσαία τάξη, θα προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις που η μη υλοποίησή τους είναι υποτίθεται τροχοπέδη γα την ανάπτυξη, θα επιβάλλει στους δανειστές όρους επαναδιαπραγμάτευσης των τρομακτικών πρωτογενών πλεονασμάτων, θα επαναφέρει το νόμο και την τάξη εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, θα λειτουργήσει ως κυβέρνηση με αξιοκρατία και διαφάνεια, θα φροντίσει για την ανακούφιση από το βάρος που συσσωρεύουν οι προσφυγικές ροές, θα, θα, θα..
.

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν καν συμπληρωθούν τρεις μήνες από τη νίκη του, όλα αυτά τα «θα» έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν:

δεν είναι σε θέση να μειώσει τη φορολογία των φυσικών προσώπων όπως το υποσχέθηκε όταν μάζευε ψηφαλάκια από την (πάλαι ποτέ) μεσαία τάξη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς για τους δανειστές δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός που έχει την υποχρέωση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα δεν είναι, προφανώς σε θέση να ελέγξει τις προσφυγικές ροές, ούτε να επιβάλλει καμία αλλαγή που θα μπορούσε να ανακουφίσει τη χώρα στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να ανοιγοκλείνει τη ροή ανάλογα με τις επιδιώξεις της, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει (αυτά επίσης είναι άλλα συμφωνηθέντα) ότι η Ελλάδα είναι υγειονομική ζώνη μέσα στην οποία «αποθηκεύονται» άνθρωποι...

Είναι προφανές ότι για τα παραπάνω όση ευθύνη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη τόση έχει και η ΝΔ καθώς συνυπέγραψε τα συμφωνηθέντα μνημόνια -συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 2015. Αυτά τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν είπαν χωρίς περιστροφές στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο ο φίλος Μακρόν όσο και η φίλτατη Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, όταν έσπευσε να υποβάλλει σέβη και να διερευνήσει αν και τι μπορεί να αποσπάσει απ αυτούς. Κι αυτά τα συμφωνηθέντα περιλαμβάνουν όρους που εξασφαλίζουν πρώτα και κύρια την αποπληρωμή του χρέους (το οποίο εξακολουθεί και μεγαλώνει) και όχι την ανακούφιση της ελληνικής μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων και λοιπών υποζυγίων. Στα συμφωνηθέντα περιλαμβάνεται επίσης η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (κωδική ονομασία του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας υπό την στενή και την ευρεία της έννοια) τις οποίες με εξαιρετικό ζήλο προώθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς, λοιπόν, το παραμύθι της ΝΔ χάνει τη δύναμή του το μόνο που απομένει στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το παιχνίδι των εντυπώσεων:

Το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό (κι ας ψάχνουμε μετά τους ευυπόληπτους καζινάδες επενδυτές, και εργολάβους που θα κερδοσκοπήσουν έχοντας πάρει τζάμπα το καλύτερο και μεγαλύτερο παραθαλάσσιο φιλέτο της Αττικής) επιχειρήσεις αρετής στα Εξάρχεια (οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τους πρεζέμπερους και λοιπούς εντιμότατους εγκληματίες που ελέγχουν την γειτονιά) κατά κατατρεγμένων προσφύγων και αφελών επαναστατημένων νεαρών προετοιμασία για ξεπούλημα των υδροηλεκτρικών φιλέτων της ΔΕΗ, (αφού παράλληλα οι πελάτες της επιβαρυνθούν με νέο χαράτσι αυξήσεων την ελάφρυνση των χρεών της επιχείρησης για χάρη των επενδυτών που είναι έτοιμοι και περιμένουν να πακεταριστεί το δώρο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενταχθεί και το ξεπούλημα των υπολοίπων (λιμάνια αεροδρόμια δρόμοι νερό κλπ) που δεν πρόφτασε να ξεπουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα προωθήσει η ΝΔ σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη πρακτική που διακηρύττει. Τέλος, η μετατροπή της χώρας σε αμερικανικό τσιφλίκι μέσα από τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, είναι μια δουλειά που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει χρέος να την ολοκληρώσει η ΝΔ αποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον κρατά δεμένο χειροπόδαρα τα πολιτικό σύστημα της αποικίας...

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να παραμένει δεμένη χειροπόδαρα και υποχρεωμένη να υπάρχει για να αποπληρώνει με κάθε τρόπο χρέη για τον επόμενο αιώνα. Κι αυτή η σκληρή πραγματικότητα προκειμένου να εμφανιστεί ως η μόνη δυνατή επιλογή χρειάζεται ένα παραμύθι το οποίο διατυπώνεται από αυτούς που κυβερνούν και αυτούς που φιλοδοξούν να (ξανα)κυβερνήσουν. Και η κεντρική ιδέα αυτού του χιλιοειπωμένου παραμυθιού που μας πουλούν οι εκάστοτε κυβερνώντες μας είναι πως δεν είναι απλοί διαχειριστές και μαριονέτες των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον.

Καλό χειμώνα να χουμε Πηγή: topontiki.gr

Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ