2019-09-04 12:35:46
Φωτογραφία για Προσοχή στους κλέφτες του Διαδικτύου!
Παρίστανε τον γαμπρό από την Αμερική που στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως στρατηγός στο Βιετνάμ ή στο Αφγανιστάν. Άλλος προσποιούνταν πως ήταν μεγαλογιατρός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ζητούσε νύφη για να αποκατασταθεί λέγοντας πως έχει αμύθητη περιουσία.

Τα προαναφερθέντα είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της απάτης γνωστής και ως Romande Scam που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνήθως οι δράστες και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων αναζητούν υποψήφια θύματα στοχεύοντας σε ανύπαντρες γυναίκες με τις οποίες επικοινωνούν σε πρώτη φάση μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αρχικά παρουσιάζουν τον εαυτό τους εξηγώντας πως δεν έχουν παντρευτεί και πως διαθέτουν περιουσία η οποία δεν θέλουν να πάει χαμένη. Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γυναικών τούς ζητούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό προκειμένου να καταθέσουν ορισμένα χρήματα και να αποδείξουν πως τα λεγόμενά τους είναι αληθινά. Όταν οι ευκολόπιστες κυρίες στέλνουν τελικά τον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί να λάβουν χρήματα τον βρίσκουν άδειο.


Είναι μηνύματα μέσω των οποίων αλλοδαποί προσεγγίζουν γυναίκες ως στρατιωτικοί ή γιατροί ή εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες και με πρόσχημα συνάντηση ή εξ αποστάσεως σχέση που ενδέχεται να καταλήξει ακόμα και σε γάμο αποσπούν κατ εξακολούθηση χρηματικά ποσά προβάλλοντας διάφορες αφορμές αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Το μενού των εγκληματικών ενεργειών των κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα μέσω Διαδικτύου είναι αρκετά πλούσιο. Εκφοβιστικά μηνύματα κληρονομιές και μηνύματα με ιούς συνιστούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα απάτης μέσω Διαδικτύου που καλείται να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι αυτό των απατών από τη Νιγηρία ή από την Ισπανία.

Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες στέλνουν ένα e-mail λέγοντας πως κέρδισες μία τεράστια περιουσία από κάποιον άγνωστο και ότι ήσουν ο τυχερός. Στη δεύτερη περίπτωση γράφουν πως κέρδισες στο ισπανικό Λόττο Φυσικά και στα δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητούν τραπεζικό λογαριασμό.

Τα Scareware είναι εκφοβιστικά μηνύματα κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο ή τα προσωπικά δεδομένα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του χρήστη αναφέροντας συνήθως πως έχει καταγραφεί η επίσκεψη του σε ιστοσελίδες άσεμνου περιεχομένου ή ότι διαθέτει ευαίσθητες και προσωπικές φωτογραφίες και Βίντεο. Τότε ξεκινούν οι απειλές και οι εκβιασμοί με τους δράστες να ζητούν την καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού σε εικονικά νομίσματα προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες.

Οι πολίτες πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, θεωρείται αρκετά σημαντικό να ταυτοποιούν πάντοτε τον αποστολέα των e-mail είτε των μηνυμάτων που λαμβάνουν. Οι απάτες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλημάτων μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις. Αρκετοί μπορούν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή μας και να πάρουν τα προσωπικά μας δεδομένα όπως επίσης και τους κωδικούς μας ακόμη και στον τραπεζικό μας λογαριασμό πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ